Κυπριακό: Συναντήσεις επί συναντήσεων, χωρίς όμως καμία πρόοδο

Συμφώνησαν για το χαλαρό τετ α τετ, αλλά άφησαν ανοικτή την ημερομηνία οι Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του philenews, θα πρέπει πρώτα να συντρέχουν οι λόγοι πραγματοποίησης της συνάντησης και μετά να καθοριστεί ημερομηνία. Η συνάντηση τοποθετείται εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου Οκτωβρίου.

Η εν λόγω κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα ακολουθήσει την κατάθεση της έκθεσης Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η έκθεση αυτή, σύμφωνα και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, ο χρόνος πραγματοποίησης της συνάντησης των δύο ηγετών θα πρέπει να αναμένεται την εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε αναφέρει πως η συνάντηση θα γίνει όχι πολύ μακριά από την 15η του μήνα.

Το διάστημα που μεσολαβεί προσφέρει επαρκή χρόνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει με το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, η συνάντηση θα γίνει «μόνο και όταν συντρέχουν προϋποθέσεις για άνοιγμα οδοφραγμάτων, και ακόμα δεν είμαστε σ’ αυτό το σημείο».

Παράλληλα, με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι προτίθεται να συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ούτως ή άλλως η συνάντηση θα γίνει χωρίς ατζέντα με στόχο να δοθεί η ευκαιρία για έναν ελεύθερο και ανοικτό διάλογο.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν στο μεταξύ υπόψη τους και την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και σίγουρα το περιεχόμενο θα επηρεάσει και την πορεία των εξελίξεων, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθεί ότι ο ίδιος στο παρόν στάδιο δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu