Κυπριακό: Προετοιμάζουν το θέμα της «ομοσπονδίας»

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί ήταν μια ευκαιρία να δοθούν εξηγήσεις και να υπάρξουν διευκρινίσεις σ’ ό,τι αφορά πρωτίστως το θέμα της ομοσπονδίας και τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ότι τα όσα είχε αναφέρει γύρω από την αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν σημαίνει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα επηρεαστούν.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, στην παρουσία και της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συμφωνήθηκε το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων στις 12 Νοεμβρίου και να προχωρήσει το θέμα της τηλεφωνίας.
Ακολούθως οι δύο ηγέτες έμειναν μόνοι τους οπότε και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μια συνάντηση που ήταν μίας μορφής προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης της Τζέιν Χολ Λουτ την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠτΔ εξήγησε στον Μ. Ακιντζί την ιδέα του για αποκέντρωση των εξουσιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως παραμένει η θέση της ε/κ πλευράς ότι βάση των συνομιλιών πρέπει να είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε πως η ιδέα του για την αποκέντρωση εξουσιών αναφέρεται σε μία από τις παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες και έχει να κάνει με το πώς θα ξεπεραστεί ένα αδιέξοδο που φαίνεται να υπάρχει, θα αντιμετωπιστούν ανησυχίες που υπάρχουν εκατέρωθεν και θα δημιουργηθεί ισορροπία με την αποφυγή πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση.

Ο Ακιντζί δεν φάνηκε να ήταν αρνητικός στην τοποθέτηση του Προέδρου για το θέμα της αποκέντρωσης εξουσιών. Περαιτέρω, από ελληνοκυπριακής πλευράς, επαναλήφθηκε η θέση για το θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, με τον ΠτΔ να διερωτάται σε ποιο κράτος στον κόσμο υπάρχει μειοψηφία που μπορεί να καθορίζει εξ ολοκλήρου τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων επεσήμανε πως για αυτό υπάρχουν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ.

Με την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων που έγινε και με τις διευκρινίσεις και επεξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν για πράγματα που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, η συνάντηση ήταν και κάποιου είδους προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο. Σημείωσε ακόμη πως η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα και υπήρξε καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την αποκέντρωση εξουσιών, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια λειτουργική λύση, η οποία να μπορεί να είναι και διάρκειας και να είναι μια λύση που δημιουργεί ένα κράτος απόλυτα συμβατό με τα όσα η ΕΕ αξιώνει, αλλά και απόλυτα λειτουργικό». Κληθείς να πει ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Ακιντζί σε αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως όλη η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα φιλικό κλίμα και επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι «αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος».

Στις δικές του δηλώσεις ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη. «Αυτό που είπε σήμερα είναι ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, δεσμεύεται από τις μέχρι σήμερα συμφωνίες, δεν σκέφτεται μια επιλογή εκτός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά εντός αυτής της επιλογής (της ΔΔΟ) θέλει να αξιολογήσει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να έχει λιγότερες αρμοδιότητες στο κέντρο και περισσότερες στις συνιστώσες πολιτείες. Αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές σε αυτό το θέμα ο κ. Αναστασιάδης».

Η Κοινή Ανακοίνωση

Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας/Απλικίου και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν εκ μέρους τους τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι ηγέτες ανακοινώνουν με ικανοποίηση ότι στις 12 Νοεμβρίου 2018, τα οδοφράγματα Λεύκας/Απλικίου και Δερύνειας θα ανοίξουν» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους χθες Ακιντζί και Αναστασιάδης είχαν επίσης «μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα προχωρήσουν». «Επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να εμπλακούν εποικοδομητικά με την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα επισκεφθεί το νησί στις 31 Οκτωβρίου 2018» καταλήγει το ανακοινωθέν.

Προχωρεί και το θέμα της τηλεφωνίας

Το θέμα της τηλεφωνίας φαίνεται να οδεύει προς θετική κατάληξη. Το θέμα συζητήθηκε κατά το πρώτο μέρος της συνάντησης, στην οποία ήταν παρούσα και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Το θέμα θα οδηγηθεί ενώπιον της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία. Κάτι που εάν επιτευχθεί, θα φέρει εκ νέου Αναστασιάδη-Ακιντζί σε μια συνάντηση στις 12 Νοεμβρίου προκειμένου να κάνουν και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα ζητήματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν στη διάρκεια της συζήτησης του όλου θέματος τα οποία παρέπεμπαν σε μια μορφής αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος φαίνεται να ξεπερνιούνται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του σημείωσε πως «δεν ήταν το πρόθεμα του αριθμού το πρόβλημα, ήταν η διασύνδεση». Ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί «ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν έτσι συμβαίνει, τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ακόμα ενός ΜΟΕ που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μια ακόμα συνάντηση, ενδεχομένως».

Από πλευράς του ο Μουσταφά Ακιντζί στις δικές του δηλώσεις ανέφερε πως στις 12 Νοεμβρίου, και εφόσον υπάρξει συμφωνία στο θέμα των κινητών τηλεφώνων, όπου τα ΗΕ έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα μια νέα προσπάθεια, τότε οι δύο ηγέτες μπορεί να ξαναβρεθούν. Είναι σημαντικό και για τις δύο κοινότητες να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αυτό, σημείωσε, λέγοντας ότι με επιφυλακτικότητα δηλώνει πως ακόμα δεν βρισκόμαστε σε σημείο συμφωνίας.

(philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...