Κυπριακό: Με το βλέμμα στραμμένο στον Σεπτέμβρη

Σενάρια επί χάρτου και κινήσεις στη σκακιέρα του Κυπριακού ενόψει Σεπτεμβρίου τίθενται επί τάπητος για τη Λευκωσία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι καυτό από πολλές απόψεις για το Κυπριακό και η Κυβέρνηση ετοιμάζεται προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια που ενδεχομένως να προκύψουν.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια αναμένεται κρίσιμη καθώς θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με το αποτέλεσμα της αποστολής Λουτ.

Το σενάριο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι αυτό που επιζητά η Λευκωσία και το δηλώνει με κάθε τρόπο. Υπάρχει όμως και η σοβαρή πιθανότητα να μη βρεθεί η χρυσή συνταγή για άρση του αδιεξόδου και ως εκ τούτου, η περίοδος περισυλλογής των μερών, όπως την χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, να παραιτηθεί.

Στο σενάρια αυτό, τα δεδομένα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θα πρέπει να έχει την απάντηση της και σε αυτό το ενδεχόμενο προκειμένου να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις και να εγκλωβιστεί σε νέα τετελεσμένα από τουρκικής πλευράς.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την επιστροφή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί και με τους συνεργάτες του, θα χαράξουν τη γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά σε κάθε σενάριο που θα έχει να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικά σημείωναν ότι με την επιστροφή του Προέδρου, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη διπλωματική στρατηγική της για τον Σεπτέμβρη και ενόψει του ενδεχομένου να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το οποίο η δική μας πλευρά δηλώνει από καιρό προετοιμασμένη για συνέχιση του διαλόγου από το σημείο που έχουν διακοπεί στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά ταυτόχρονα, προετοιμάζει τη στρατηγική της και για το ενδεχόμενο που οι συνομιλίες τελικά δεν ξεκινήσουν. Κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά μετά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου και όταν και εφόσον η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ ολοκληρώσει τις επαφές τις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σε αυτό το χρονικό σημείο είναι προγραμματισμένη και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από το βήμα της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα στείλει τα μηνύματα του, αναμένοντας παράλληλα το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα ενημερώσει και για το αποτέλεσμα της αποστολής της κ. Λουτ και για το κατά πόσο θα επαναρχίσει η διαδικασία του διαλόγου ή αν θα παραταθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

(philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu