Κυπριακό: Η Λευκωσία ελπίζει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Την ελπίδα ότι με τις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα έχει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα καταστεί δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εκφράζει η Λευκωσία, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.

«Η δική μας πλευρά βεβαίως είναι γνωστό ότι είναι έτοιμη και επιθυμεί να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση», δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Προδρόμου, ενώ ερωτηθείς αν ο διορισμός της κ. Λουτ δίδει ώθηση στη διαδικασία επεσήμανε πως «δεν θέλουμε να προδικάσουμε οτιδήποτε». Είπε επίσης πως την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί του.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «έχουμε ενημερωθεί ότι έχει δώσει η Τουρκία τη συγκατάθεσή της και επομένως ο Γενικός Γραμματέας διορίζει σύμβουλο για να κάνει τις σε βάθος διαβουλεύσεις όπως ο ίδιος αναφέρει στην έκθεσή του προκειμένου να δούμε ποιά μπορεί να είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης».

«Η πληροφορία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι πιθανώς να υπάρξει επίσκεψη από τη σύμβουλο που έχει διοριστεί, την κ. Λουτ, εντός του μηνός. Τίποτε άλλο πιο συγκεκριμένο», είπε ο κ. Προδρόμου.

Κληθείς να πει αν εξέλιξη αυτή δίδει ώθηση στη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «εδώ και καιρό πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι αντίθετα με τις ανησυχίες που υπήρχαν το Κυπριακό είναι ανοικτό και ζωντανό».

Αβέρωφ: Ο διορισμός Λουτ το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

Σημαντική εξέλιξη είναι ο διορισμός της Τζέιν Χολ Λουτ γιατί αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα που απαιτείται να γίνει ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι πρόκειται για ένα βήμα το οποίο εκκρεμούσε εδώ και μήνες αφού η Τουρκία, μέχρι χθες, δεν έδιδε τη συγκατάθεσή της για το διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις των δυο πλευρών αλλά και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα αλλά και την αποφασιστικότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με το πλαίσιο Γκουτέρες να αποτελεί τη βάση για συζήτηση με στόχο την επίτευξη λύσης στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του Σ.Α. ΟΗΕ αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το κόμμα του επαναλαμβάνει τη στήριξή του στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και σημειώνει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι μόνο μέσα από το διάλογο με στόχο μια βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, μπορούν να αποτραπούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και να καταστεί η Κύπρος «ένα φυσιολογικό κράτος».

Σιζόπουλος: Χαιρετίζουμε την κάθοδο Λουτ αλλά έχουμε και επιφυλάξεις

Δεν θα απορρίψουμε το διορισμό κανενός εκπροσώπου του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις δυνατότητες και προοπτική επανέναρξης της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση, δήλωσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ερωτηθείς για την κάθοδο Λουτ στην Κύπρο ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ δεν μπορεί παρά να εκφράσει την ανησυχία και τις επιφυλάξεις της για το αν η οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα συνεχίσει από κει που έμεινε η προηγούμενη ή θα στηριχθεί πάνω στην ίδια λογική και βάση.

«Οταν μετά από 42 χρόνια αυτής της μορφής διαλόγου, δεν υπήρξε καμία προοπτική λύσης αντίθετα υπήρξαν σοβαρές διολισθήσεις και οπισθοχωρήσεις , δεν υπάρχει προοπτική προς την κατεύθυνση που θέλουμε», ανέφερε.

 

«Ως ΕΔΕΚ κατ` επανάληψη έχουμε προτείνει ότι είναι η ώρα για μια άλλη διαδικασία όσον αφορά την προώθηση του Κυπριακού, και η διαδικασία αυτή στηρίζεται στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με δύο βασικές πτυχές, η πρώτη για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό για να συζητήσει τη διεθνή πτυχή κατά προτεραιότητα, και μετά τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και η δεύτερη ότι στο πλαίσιο της λύσης πρέπει να υπάρχει πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», ανέφερε.

Χαιρέτισε και την πρόσφατη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι μαζί με τη συνθήκη εγγύησης θα πρέπει να καταργηθεί και η συνθήκη συμμαχίας κάτι που χρόνια ζητά η ΕΔΕΚ, σε ώτα μη ακουόντων. «Χρειάζεται η κατάργηση γιατί όσο θα υπάρχει η συνθήκη συμμαχίας, θα υπάρχει μόνιμη και νόμιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και αυτό συνάγει κατ επέκταση αν όχι άμεση, έμμεση εγγύηση λειτουργίας του κυπριακού κράτους», κατέληξε.

(philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu