• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κρίση διαρκείας; Δεν του βγαίνουν τα σχέδια του Ερντογάν και βγάζει και τρίτο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κρίση διαρκείας; Δεν του βγαίνουν τα σχέδια του Ερντογάν και βγάζει και τρίτο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Mesogeios
Από τη μία ζητά διάλογο και από την άλλη κλιμακώνει...ελεγχόμενα ο «σουλτάνος».

Διόλου τυχαίο δεν είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας “Γενί Σαφάκ”, η οποία αναφέρεται στις νέες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό μέσο, η Άγκυρα επενδύει πολλά στο γεωτρύπανο “6ης γενιάς” με το όνομα “Kanuni”, το οποίο και αγοράστηκε πριν από μερικούς μήνες.

Οι Τούρκοι αρθρογράφοι προαναγγέλλουν έξοδο του γεωτρύπανου το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίχως ωστόσο να προσδιορίζουν ακριβώς το που.

Ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου οι Τούρκοι θεωρούν πως τους…ανήκει, αφού δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.

Όπως σημειώνει η “Γενί Σαφάκ”, το γεωτρύπανος βρίσκεται στο λιμάνι της Σελεύκειας της Αττάλειας, με το πλήρωμά του να έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Μόλις ολοκληρωθεί η φάση η καραντίνα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο».

Το όνομά του δε έχει και…ιστορική σημασία, παραπέμποντας στον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή» και φυσικά στον…οθωμανικό ζήλο του Ερντογάν.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται, αν αποτύχει να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με δικούς της όρους, η τουρκική πλευρά να χρησιμοποιήσει ΚΑΙ το “Kanuni” προκειμένου να ανεβάσει προσχηματικά και πάλι το “θερμόμετρο” στη θάλασσα.

Η τακτική εξάλλου της Τουρκίας αποδείχθηκε περίτρανα με τις…ανούσιες βόλτες του “Oruc Reis” και τις στείρες απειλές πολέμου, ιδιαίτερα μετά το ναυτικό επεισόδιο της περασμένης Τετάρτης ανάμεσα στις Φ/Γ “ΛΗΜΝΟΣ” και “Kemal Reic”.

(φωτο:photo screenshot)