έκλεισε με τον πλέον εύστοχο τρόπο η άκρως επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας.
Την εκδήλωση, με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα “εις την Πόλιν”», τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη. Παρέστησαν επίσης τούρκοι καθηγητές Νεοελληνικής Γλώσσας από πανεπιστήμια της Τουρκίας, η πρύτανης και η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άρχοντες οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ, μεταξύ άλλων, σημαντική ήταν η παρουσία Τούρκων μαθητών και φοιτητών που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη.
Καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε αρχικά στο έργο και την προσφορά «του συνόλου των εκπαιδευτικών και των μαθητών των Ομογενειακών Σχολείων που συνεχίζουν να διδάσκουν και να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα» στην Πόλη, επισημαίνοντας επίσης ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και σε τούρκους πολίτες είναι πλέον απτή πραγματικότητα στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.
Καθηγητές, Έλληνες και Τούρκοι, καθώς και διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους τούρκοι πολίτες που έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα και διακριθεί ως μεταφραστές, προσέγγισαν σε τρεις θεματικές ενότητες -ελληνική γλώσσα και πολιτισμός, ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ελληνική γλώσσα και μουσική- το έναυσμα που οδηγεί τους τούρκους πολίτες να μάθουν ελληνικά καθώς και το αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας, εστιάζοντας στο «γιατί» ένας τούρκος πολίτης συγκινείται και επιδιώκει να μάθει ελληνικά σήμερα καθώς και «πώς» αλλά και «πού» επιτυγχάνει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του εκδοτικού οίκου «Ιστός» η οποία αποτελείται από τούρκους πολίτες που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, συνεπικουρούμενη από μαθητές των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης -της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζαππείου και του Ζωγραφείου.
(απεμπε – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026
- Ο Ζελένσκι έβαλε τα… στρατιωτικά του και πήγε στο μέτωπο, vid
- Προειδοποίηση οδοντιάτρων για παραπλανητικές διαφημίσεις
- Ο απόκοσμος «ανεμοστρόβιλος» που εθεάθη στον Ήλιο, vid
- Ο συνθέτης Μαξ Ρίχτερ χρησιμοποίησε όργανα της ελισαβετιανής εποχής για τη μουσική της ταινίας «Hamnet»
- Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030
- ΕΚΤ: Έρχονται νέα «αντίστροφα στρες τεστ» στις τράπεζες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους
- Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός σώζει τη ζωή βρέφους στο δρόμο
- Κρήτη: Σύλληψη 45χρονου για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και εργασιακή εκμετάλλευση
- ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για 2.217 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου (8Κ/2024)









