• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κάτι δεν πάει καλά! Οι Τούρκοι…χαίρονται με τις αποφάσεις της Ευρώπης – «Χαστούκι» στην Ελλάδα

Κάτι δεν πάει καλά! Οι Τούρκοι…χαίρονται με τις αποφάσεις της Ευρώπης – «Χαστούκι» στην Ελλάδα

diethni
Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως και σε αυτή την περίπτωση η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έκανε...«φτερά».

«Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της κυριαρχίας της Τουρκίας», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ , σε ακόμη μία προκλητική του ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις απίστευτες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Χαιρετίζονται με ικανοποίηση οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή της Ε.Ε Μπορέλ για διάλογο στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. Η Τουρκία πιστεύει ότι όπως συμφώνησαν ο Πρόεδρός μας στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους Προέδρους του Συμβουλίου της Ε.Ε και της Κομισιόν, οι σχέσεις με την Ε.Ε θα μπορούν να προωθηθούν στην αντίληψη του αναθεωρημένου μνημονίου της 18ης Μαρτίου.

Με τη νέα κατάσταση το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’ θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτίριο.

Επιπλέον οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγία Σοφία δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την εγγραφή στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Θυμίζουμε πως στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο πλέον αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, Ζοζέπ Μορέλ, πρότεινε στα κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα) να χαμηλώσουν τους τόνους και να ΜΗΝ ζητήσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας!

Ο ίδιος είχε εισηγηθεί επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα αμέσως μετά τα γεγονότα με την Αγία Σοφία, μία πρόταση η οποία εισακούστηκε από αρκετά κράτη-μέλη.

Η μόνη «απόφαση» που έλαβε συλλογικά η Ε.Ε. ήταν να καλέσει την Τουρκία να…επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της για την Αγία Σοφία, κάτι που βεβαίως προκάλεσε χαμόγελα στην Άγκυρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο μία «χούφτα» χωρών συντάχτηκε μαζί με την Ελλάδα στο αίτημα επιβολής σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την χθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, μόνο οι Γαλλία , Αυστρία, Σλοβακία, Σουηδία, Εσθονία και Λουξεμβούργο στήριξαν την ελληνική πρόταση!

Μάλιστα η Βιέννη έκανε λόγο για άμεσο πάγωμα όλων των μέχρι τώρα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(φωτο:screenshot)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •