• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής»

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής»

"Η κατάσταση θα τολμούσα να πω ότι είναι οριακή.

Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις, ακόμα κι αν η ΕΕ δεν αποφάσιζε αυτό που αποφάσισε, η κατάσταση θα παρέμενε κρίσιμη εξαιτίας κυρίως της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Δεν δέχομαι αυτό που διάφοροι υποστηρίζουν ότι η προοπτική των κυρώσεων θα ερεθίσει περαιτέρω την Τουρκία. Έτσι κι αλλιώς έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, έχει συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν έχει πολλές επιλογές από τη στιγμή που της έχουμε στερήσει, και αυτό αξίζει να αυτοκολακευτούμε, παρόλο που είναι κρίσιμη η κατάσταση, διπλωματικά την έχουμε υποχρεώσει σε ήττες σχεδόν παντού.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αντιδρά στις στρατιωτικές απειλές της Τουρκίας στο διπλωματικό επίπεδο, η Τουρκία συνεχίζει και επιβεβαιώνει αυτό που ξέραμε ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.

Άρα είμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένη και αυξημένης έντασης, αν όχι κρίσης. Όταν τα πράγματα είναι τέτοια, το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εμπλοκής είτε εξαιτίας ενός τουρκικού σχεδιασμού είτε εξαιτίας ενός ατυχήματος, είναι πιθανόν και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, δυστυχώς” δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Κώστας Υφαντής, στον Realfm 97,8.

“Δεν είχαμε και πολύ χρόνο, η κατάσταση διαμορφώνεται ως κρίσιμη τους τελευταίους μήνες. Η χώρα είχε πολύ συγκεκριμένες επιλογές για να αντιδράσει. Είτε να μην κάνει τίποτα και να συρθεί κάποια στιγμή σε μια διαπραγμάτευση με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο στον σβέρκο, είτε να κάνει προσπάθειες να φουσκώσει, να βελτιώσει το δικό της χαρτοφυλάκιο πηγαίνοντας σε μια διαπραγμάτευση και αυτό έκανε” σημείωσε.

(enikos – φωτο:screenshot)