• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Καρότο και μαστίγιο» από τους Τούρκους για διάλογο και “Oruc Reis” – Τι ζητάει ο Ερντογάν από τους Έλληνες

«Καρότο και μαστίγιο» από τους Τούρκους για διάλογο και “Oruc Reis” – Τι ζητάει ο Ερντογάν από τους Έλληνες

«Ναι μεν αλλά» από τον σουλτάνο!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τριμερή τηλεδιάσκεψη νωρίτερα σήμερα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Ακόμη, ο «σουλτάνος» εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έριξε το «μπαλάκι» για την επανέναρξη του διαλόγου στην ελληνική πλευρά σημειώνοντας:

« Η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

.

Απόπλους για το “Oruc Reis”

Όλα αυτά ωστόσο γίνονται την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ, όπως η «Γενί Σαφάκ», μεταδίδουν πως το “Oruc Reis” απέπλευσε σήμερα για να «συνεχίσει την αποστολή του στην Αν.Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την εφαρμογή εντοπισμού σκαφών, το “Oruc Reis” ναι μεν κινείται τις τελευταίες ώρες, ωστόσο αποκλειστικά μέσα στον κόλπο της Αττάλειας.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες μάλιστα να εκδοθεί και NAVTEX από την Άγκυρα, η οποία θα θελήσει και πάλι να «στριμώξει» την ελληνική πλευρά σε έναν εκβιαστικό διάλογο.

Αυτή είναι πάντως η πορεία που έχει διαγράψει το τουρκικό ερευνητικό τις τελευταίες ώρες:

(φωτο:screenshot)