Και οι Αλβανόφωνοι των Σκοπίων στηρίζουν ανοικτά την Συμφωνία των Πρεσπών

Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι στα Σκόπια που να στηρίζουν ανοικτά το «όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα.

Οι περισσότεροι, από όσους αντιδρούν, προσανατολίζονται στην αποχή, ούτως ώστε η συμμετοχή να πέσει κάτω από το 50%.

Σε μία τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα έβγαινε άκυρο, όποιο αποτέλεσμα κι αν επικρατούσε.

Την πιθανότητα αυτή σχολιάζει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι, τονίζοντας πως στο αυριανό δημοψήφισμα προέχει να είναι πάνω από 51% το ποσοστό της συμμετοχής.

«Εάν πετύχουμε το 51% της συμμετοχής, αυτό θα ήταν ικανοποιητικό.

Ούτε καν θεωρητικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας. Το δίλημμα προς το παρόν είναι εάν θα πετύχουμε το απαραίτητο όριο του 51% αλλά δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλώς για τη συμφωνία […] Την Κυριακή ψηφίζουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, για το εάν θα είμαστε μια χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή όχι».

Η παραπάνω τοποθέτηση του Αλί Αχμέτι εικάζεται πως θα αποτελέσει έναν «απρόσμενο σύμμαχο» για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς πρόκειται να επηρεάσει σίγουρα μία μεγάλη μερίδα Αλβανόφωνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αλβανόφωνος πληθυσμός , που στα Σκόπια αποτελεί το 25% του συνολικού πληθυσμού, δεν ήταν το τελευταίο διάστημα και πολύ «ζεστό» με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι (κυρίως στο Τέτοβο) που προσανατολίζονταν στην αποχή, γεγονός που ανησυχούσε ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ζάεφ.

Η επιρροή του Αλί Αχμέτι αναμένεται να είναι καθοριστική για το τι θα πράξουν αύριο οι Αλβανόφωνοι των Σκοπίων.

 

 

  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...