• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επί Τσίπρα αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο

Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επί Τσίπρα αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο

«Πρεμιέρα» του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα στην Άγκυρα, για την παράνομη Navtex που επιχειρούσε να νομιμοποιήσει την παρουσία του Barbaros, σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηριστικά αναφέρει:

Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...