• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η πιο κρίσιμη ώρα στο Αιγαίο «Αρκεί μία σπίθα για την ανάφλεξη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πιο κρίσιμη ώρα στο Αιγαίο «Αρκεί μία σπίθα για την ανάφλεξη» (ΒΙΝΤΕΟ)

ellinotoyrkika
Λόγια που δεν ακούμε συνήθως από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Απόδειξη πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει μία «ανάσα» πριν τη σύγκρουση αποτελούν οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίο νωρίτερα συναντήθηκε με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια.

Ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματικής εξέφρασε τον φόβο πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ένα βήμα πριν την ένοπλη σύρραξη, «ξορκίζοντας» παράλληλα το σενάριο αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε σε μία δήλωση που θα συζητιέται για αρκετό καιρό, «αρκεί μία σπίθα στην περιοχή για να προκληθεί ανάφλεξη»:

«Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Αγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Έχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο.

Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του από το 9ο λεπτό του παρακάτω βίντεο:

Δηλώσεις Δένδια

Καλωσορίζοντας τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε τα εξής:

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη, χαιρετίσαμε από τη πρώτη στιγμή την κατάπαυση του πυρός. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Συμβάλουμε ήδη στην ειρήνη στην περιοχή αυτή. Είχαμε μια συζήτηση ενόψει του άτυπου συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών. Εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων. Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ. Τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της. Την αξιοπιστία της. Δεν χωρούν διπλά σταθμά. Εξέφρασα στον συνάδελφο τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η ΕΕ θα πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας, το ελκυστικότερο στοιχείο του κόσμου.

Προσβλέπουμε στη παρουσία καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτήσει ο Μπορέλ και να παρουσίαση στο άτυπο συμβούλιο. Αν συνεχιστεί η παραβατικότητα θα επιφέρει συνέπειες στην Τουρκία. Χωρίς μεγαλοστομία και αλαζονεία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του «άλλος πράττειν».

Υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται. Δεν υπάρχει διάλογος. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές».

Περισσότερα σε λίγο…

(φωτο:screenshot)