• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελλάδα ζητάει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε. – Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες»

Η Ελλάδα ζητάει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε. – Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες»

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας το ερευνητικό πλοίo “Oruc Reis” εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η σύγκληση ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η κίνηση της Ελλάδας γίνεται σε μία προσπάθεια να κινητοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας άμεσα.

Η Αθήνα θεωρεί πως έχει ακόμη στη «φαρέτρα» της ορισμένα διπλωματικά όπλα, ζητώντας για ακόμη μία φορά μία «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, παρά το ότι η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει φανείς πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Έρχονται νέες προκλητικές NAVTEX

Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προανήγγειλε και νέες NAVTEX της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για διεξαγωγή ερευνών.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες για επιχειρήσεις και θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας ήταν κάθετος:

«Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό».

(φωτο:screenshot)