• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Η…αποχή «νικήτρια» στο δημοψήφισμα των Σκοπίων -Ζάεφ: «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν» (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Η…αποχή «νικήτρια» στο δημοψήφισμα των Σκοπίων -Ζάεφ: «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν» (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Όλα δείχνουν πως ο στόχος του Ζάεφ για μεγάλη προσέλευση στο σημερινό δημοψήφισμα δεν θα επιτευχθεί.

Ενημέρωση 22:02

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 30% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ψήφισαν το 90,94% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,13%.

Η δε συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα έφτασε μετά βίας το 35% περίπου, αν υπολογίσει κανείς πως μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή βρισκόταν στο 34,04%.

================================================

(21:35)

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  VMRO DPMNE με ανακοίνωσή του πριν από λίγα λεπτά κατήγγειλε στυγνή νοθεία από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση, έχει λάβει χώρα παράνομη συμπλήρωση καλπών στο Saraj και συγκεκριμένα στα χωριά Laskarci και Radusha».

Μάλιστα το κόμμα της αντιπολίτευσης διερωτάται πως προέκυψαν 500 ψήφοι σε 2 ώρες, κάτι που εν ολίγοις θα σήμαινε μία ψήφος ανά 14 δευτερόλεπτα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στις κάλπες προσήλθαν 602,077 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34.76% του συνολικού πληθυσμού.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.

 

==================================================

(21:00)

«Η πλειοψηφία όσων μετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας και διάλεξαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», δήλωσε σε οπαδούς του ο Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας:

«Σέβομαι την ετυμηγορία των πολιτών όσων ψήφισαν και οι περισσότεροι εξ αυτών είπαν ΄ναι’ . Οι αποφάσεις πια θα ληφθούν εντός βουλής».

Eίναι ολοφάνερο πως ο ηγέτης των Σκοπίων βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ωστόσο δείχνει να αγνοεί την ιστορικά χαμηλή προσέλευση των Σκοπιανών στο σημερινό δημοψήφισμα.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η αναφορά του στους πολίτες που προτίμησαν το «ναι», παρόλο που η αποχή είναι η μεγάλη νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις σε Σκόπια και Ελλάδα αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ώρες, μιας και είναι ξεκάθαρο πως ο Ζ.Ζάεφ δεν θα πάει σε εκλογές.

==================================================

(20:20)

Μόλις λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες οι συμμετοχή έφθασε στο 34.09%, δηλαδή οι ψηφίσαντες έφθασαν τους 589.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μακριά από το στόχο του 50% που είχε θέσει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Αυτό βέβαια δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στον Ζ.Ζάεφ στην περίπτωση που ευσταθούν οι δηλώσεις του και χαρακτηρίσει «συμβουλευτικό» το σημερινό δημοψήφισμα.

Ωστόσο ο φόβος ακόμη και για αναταραχές στα Σκόπια κορυφώνεται, πόσο μάλλον στην περίπτωση που ληφθεί υπόψιν μία τόσο μικρή πλειοψηφία των πολιτών από τον Ζάεφ.

=================================================

Μάλιστα ο ηγέτης του γειτονικού κρατιδίου που έχει ποντάρει πολλά στην…«ευρωπαϊκή Μακεδονία», φαίνεται να παλεύει με ποσοστά προσέλευσης που αυτή την ώρα μετά βίας αγγίζουν το 30%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), δύο ώρες δηλαδή πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα άγγιζε το 28,8%!

Σημειώνεται πως οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Με αυτό τον τρόπο η πλειοψηφία των Σκοπιανών δεν φαίνεται να πείστηκε και ιδιαίτερα τόσο από τις πιέσεις του Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και από την…επιστράτευση ξένων ηγετών.

Την ίδια ώρα οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ στα Σκόπια είναι αρκετά αισιόδοξοι για την ευρεία αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ποντάροντας με τις σημερινές τους δηλώσεις περισσότερο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Τα γεγονότα ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα δεν δικαιολογούν ούτε στο ελάχιστο την αισιοδοξία των δύο ανδρών:

  • 108
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...