• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Γίνεται της… Τουρκίας! Έρχεται μοιρασιά στην Κύπρο! Η ανακοίνωση των Αμερικανών και η υποχώρηση της Λευκωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Γίνεται της… Τουρκίας! Έρχεται μοιρασιά στην Κύπρο! Η ανακοίνωση των Αμερικανών και η υποχώρηση της Λευκωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros δυτικά της Κύπρου.

 

Το τουρκικό πλοίο Barbaros βρίσκεται μια ανάσα από τα οικόπεδα 4 και 5 της Κύπρου εδώ και λίγες ώρες, καθώς την Άγκυρα δεν συμφέρει να επιτρέψει τετελεσμένα, όπως διαβάσατε στο el.gr , ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει να υποχωρεί.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

To ΠΝ θα έχει διαρκή παρουσία στην περιοχή. Αυτό που απομένει, είναι να δούμε αν οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να στείλουν και πολεμικά πλοία.

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν πως τουρκικός στολίσκος απέπλευσε από τον κόλπο του Ακσάζ με σαφείς στρατιωτικές εντολές να «συνοδεύσει» το ερευνητικό σκάφος Barbaros στην Α.Μεσόγειο.

Πάντως, η Δύση, αναφερόμενη στα κοιτάσματα, δεν κάνει λόγο για Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά για δύο κοινότητες.

Μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπορεί οι ΗΠΑ να αναγνώρισαν μεν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους ενεργειακούς πόρους της ΑΟΖ, ωστόσο μιλούν για… μοιρασιές.

Αναφέρει η ανακοίνωση του State Department.

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Δύο κοινότητες λοιπόν που πρέπει να μοιραστούν τον πλούτο της Κύπρου «ισομερώς» μεταξύ τους.

Άραγε αυτό δεν είναι και το «αίτημα» της Άγκυρας;

Πως αντιδρά η Κύπρος σε αυτό;

«Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλάσσιων μας ζωνών, στηn βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο ΡΙΚ.

Επιβεβαίωσε, επίσης, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία στέλνει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» δυτικά της Κύπρου στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας και σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων τέσσερα και πέντε της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κύπρος λοιπόν, χωρίς να έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ με Ελλάδα και Αίγυπτο, καλεί την Τουρκία σε συνομιλίες, δείχνοντας πως «ταράζεται» από την τουρκική παρουσία στην περιοχή. Ή μήπως η Τουρκία πρόκειται να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο;

Παράλληλα, της αναγνωρίζει, εμμέσως, το δικαίωμα παρέμβασης, υποχωρώντας, παρά το γεγονός, πως απέναντί της βρίσκεται μία «στριμωγμένη» Τουρκία, που ωθείται προς την σύγκρουση, όπως σας είχαμε γράψει.

Όλα δείχνουν πως έρχονται συνομιλίες για το Κυπριακό με κίνδυνο δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...