• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Γιατί ο Κ.Καραμανλής «έσπασε» την σιωπή του μετά από 11 χρόνια – Τι περιμένει την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί ο Κ.Καραμανλής «έσπασε» την σιωπή του μετά από 11 χρόνια – Τι περιμένει την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να σπάσει την 11χρονη σιωπή του!

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η ιστορία με την ελληνο-ρωσική προσέγγιση και τις απόπειρες εναντίον του, του στοίχισε αρκετά.

Τώρα όμως ένιωθε έτοιμος να μιλήσει, μετά από πολύ καιρό.

Τώρα που η Ελλάδα, μετά από μία, κατά πολλούς, καταστροφική, για τα εθνικά -και όχι μόνο- θέματα, πενταετία ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικότατες προκλήσεις.

Βρέθηκε κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για τα εθνικά θέματα. Για κάτι, δηλαδή, που αφορά όλους τους Έλληνες.

Να συμβαίνουν, άραγε, τυχαία όλα αυτά; Μας περιμένει κάτι;

«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός

Πανθομολογουμένως, ο κ. Καραμανλής, ασχέτως αν συμφωνεί ή όχι κάποιος μαζί του, θεωρείται, από πολλούς, γνώστης των γεωπολιτικών θεμάτων. Οι παρατηρήσεις του είναι, αν μη τι άλλο, χρήσιμες.

Υπό αυτό το πρίσμα η ομιλία του θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για «απροκάλυπτη κλιμάκωση της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο» και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας».

Απέρριψε δε, συστάσεις και προτροπές προς την Ελλάδα για να τα βρει με την Τουρκία λέγοντας: «Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό είπε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις, συνδέοντάς το με το δημογραφικό.

«Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν, όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες, είμαστε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενους ρυθμούς, και, ταυτόχρονα, αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε, στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης», παρατήρησε.

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας.

«Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας», επισήμανε.

Με άλλα λόγια ο Κ.Καραμανλής κατονόμασε μια σειρά από εθνικά ζητήματα, τα οποία, συνδυαστικά, μπορούν να συνθέσουν μία τεράστια κρίση για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...