• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γιατί δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε κανέναν αμυντικό συνασπισμό χωρών κατά της Τουρκίας

Γιατί δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε κανέναν αμυντικό συνασπισμό χωρών κατά της Τουρκίας

Nautiko
Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως η Ελλάδα σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία θα είναι μόνη της.

Τουλάχιστον συνίσταται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ετοιμάζονται εξ ολοκλήρου για σενάρια κατά τα οποία η περιβόητη…«βοήθεια των συμμάχων μας» δεν θα υπάρχει ούτε στα χαρτιά!

Στα σκαριά 4μερής συνασπισμός Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας-Γαλλίας

Όλο και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζει η σύσταση ενός αμυντικού συνασπισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, που ως πρωταρχικό στόχο θα έχει την διατήρηση της σταθερότητας και την απόκρουση τυχόν νέων προκλήσεων των Τούρκων.

Ως πεδίο δράσης χαρακτηρίζεται κυρίως ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης έως το νότο της Κρήτης καθώς επίσης και η Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το διπλωματικό μέτωπο, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Παράλληλα η συμμετοχή και των 4 χωρών στην Ε.Ε. κάνει ακόμη πιο εύκολη την πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού, με τον συνασπισμό να έχει κυρίως αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Φαίνεται πως η 4μερής συνεργασία έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ, ενώ για την ώρα σιγή ιχθύος επικρατεί από τη Ρωσία η οποία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μεσόγειο έχει καταστεί κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή.

Και πάλι μόνη της η Ελλάδα

Η παραπάνω εξέλιξη ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσδώσει την αίσθηση εφησυχασμού στη χώρα μας.

Στον απόηχο των ειδήσεων περί σύστασης μίας άτυπης αμυντικής συμμαχίας χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο δύο είναι τα δεδομένα:

  1. Καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες της Ε.Ε. στον εν λόγω συνασπισμό (Γαλλία-Ιταλία) δεν πρόκειται να αναμετρηθεί στρατιωτικά με την Τουρκία. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Τουρκία ανοίξει μέτωπο ΚΑΙ με την Ελλάδα
  2. Η στρατιωτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο διευκρινίζεται πως ΔΕΝ θα έχει επιθετικό χαρακτήρα.
  3. Ένας εκ των κύριων στόχων του συνασπισμού -εφόσον αυτός γίνει πραγματικότητα- θα είναι η προστασία των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική προκλητικότητα

.

Όπως πολύ πρόσφατα είχε τονίσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Ελλάδα θα σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης δεν θα υπολογίζει σε καμία ξένη βοήθεια:

«Δεν θα περιμένουμε από άλλους να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Όταν φτάσουμε στην καθαρά ένοπλη σύγκρουση, ναι, είναι πολύ πιθανό να είμαστε μόνοι μας αλλά μετά βεβαιότητας δεν μπορώ να σας το πω. Σήμερα οι Συμμαχίες δεν είναι εμφανείς, ούτε οι διπλωμάτες κηρύσσουν πόλεμο. Θα είμαστε μόνοι μας, αλλά εάν έχουμε κάποιον δίπλα μας, εμφανώς ή όχι, είναι καλοδεχούμενος».

(φωτο:eurokinissi)