• Αρχική
  • Άρθρα
  • Για τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά σε διεθνή ύδατα πλέει το “Oruc Reis” – «Πόλεμος νεύρων» από την Άγκυρα

Για τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά σε διεθνή ύδατα πλέει το “Oruc Reis” – «Πόλεμος νεύρων» από την Άγκυρα

Ελληνικός και τουρκικός στόλος έχουν έρθει «πολύ κοντά» αυτές τις μέρες.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εξακολουθεί να βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό “Oruc Reis”, έχοντας πάντα ως συνοδεία έναν στολίσκο με περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 εξ αυτών σχηματίζουν έναν ιδιότυπο «προστατευτικό κλοιό», θωρακίζοντάς το από τυχόν «κακόβουλες ενέργειες»:

Η σημερινή μέρα θα κρίνει πολλά για το που οδεύουν τα πράγματα στον νότο του ελληνισμού.

Το ερευνητικό έχει πάρει μία ελαφρώς πιο βορειοανατολική πορεία, δείχνοντας πως ενδεχομένως και να εξέλθει εντός των επόμενων ωρών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε την τελευταία του θέση (08:05):

Ακόμη ωστόσο κι αν επιτευχθεί η έξοδός του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κανείς και τίποτα δεν υπόσχεται πως οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν να επιδίδονται σε αυτόν τον «πόλεμο νεύρων», τεστάροντας τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Θυμίζουμε εξάλλου πως η παράνομη NAVTEX για έρευνες νοτίως της Καρπάθου που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο μέχρι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέμενε πως θα υπάρξουν νέες έρευνες:

«Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το Oruc Reis έρευνα σε αυτή την περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις».

(φωτο:screenshot)