• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Γάλλοι και Ολλανδοί «μπλοκάρουν» την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη – Ο Κοτζιάς τους «παρακαλά» να αλλάξουν γνώμη

Γάλλοι και Ολλανδοί «μπλοκάρουν» την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη – Ο Κοτζιάς τους «παρακαλά» να αλλάξουν γνώμη

Γάλλο-ολλανδικό μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ αυτή την στιγμή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που εξελίσσεται στο Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία για τα Σκόπια δεν δείχνει να έχει γερές βάσεις!

Ωστόσο, ο βασικός σύμμαχός των Σκοπίων δεν είναι άλλος από τον Έλληνα Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς ο οποίος σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες δίνει μία πολύ έντονη μάχη θέλοντας να άρει τις αμφιβολίες των υπουργών εξωτερικών των δύο ισχυρών κρατών μελών και να καταφέρει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ μετά την ονοματολογική σύμφωνα.

Απίστευτο και όμως αληθινό!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη η θέση της Ολλανδίας είναι ξεκάθαρή:

Παρά την πολύ θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό την οποία αναγνωρίζει, η Χάγη θεωρεί πως η ΠΓΔΜ ακόμα δεν τηρεί δύο βασικά κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του κράτος δικαίου στην χώρα αλλά και την διοικητική της ικανότητα.

Οι παραπάνω, είναι από τους βασικούς τομείς που μία χώρα σε ενταξιακή διαδικασία πρέπει να δείξει σημαντικό πρόοδο.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην ενταξιακή διαδικασία μόνο και μόνο επειδή το ονοματολογικό θέμα έκλεισε» έλεγε  διπλωμάτης στην εφημερίδα «Κ»  τονίζοντας ότι η διαδικασία πρέπει να τηρηθεί και να μην υπάρχουν πολιτικά κριτήρια.

Αν υπάρξει πρόοδος τους επόμενους μήνες τότε την επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες διαμηνύουν οι Ολλανδοί.

Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες πριν γίνει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ως κίνητρο για την έγκριση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» χωρίς απαραίτητα η ΠΓΔΜ να έχει τηρήσει τους όρους για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι φέρονται να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε διεύρυνση της ΕΕ αυτή την στιγμή για αυτό και είναι αντίθετοι και με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία κάτι που βρίσκει και τους Ολλανδούς σύμφωνους.

Αν το θέμα δεν λυθεί στο σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να μεταφερθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu