• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τρέχουν οι εξελίξεις: Έρχεται συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ;

Τρέχουν οι εξελίξεις: Έρχεται συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ;

Τι λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή σε διπλωματικό επίπεδο.

Πληροφορίες από αξιωματούχους της ελληνικής διπλωματίας αναφέρουν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες προκειμένου Ελλάδα και Ιταλία να έρθουν σε μία συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Μάλιστα οι όποιες εξελίξεις δρομολούνται πριν καν παρέλθει το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τεχνικό κλιμάκιο του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντικείμενο αυτών των συζητήσεων αναμένεται να είναι η οριοθέτηση θαλάσσων ζωνών μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών κρατών, κίνηση που φαίνεται να είναι πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή συνάντηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Ντι Μάιο.

Οι επικεφαλής της ελληνικής και ιταλικής διπλωματίας αντίστοιχα θα ήθελαν να έχει προηγηθεί μία συνάντηση όπου θα διευθετηθούν τα «τεχνικά ζητήματα» σε σχέση με την ΑΟΖ, πριν καταλήξουν σε μία διμερή συμφωνία.

Αν μη τι άλλο οι εξελίξεις δείχνουν να τρέχουν στη γειτονιά μας και η Ελλάδα δεν φαίνεται να μένει άπραγη στις προκλήσεις της Άγκυρας.

(φωτο:eurokinissi)