• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έξαλλοι οι Τούρκοι με το Καστελόριζο που τους…στέκεται εμπόδιο – Νέος προκλητικός χάρτης

Έξαλλοι οι Τούρκοι με το Καστελόριζο που τους…στέκεται εμπόδιο – Νέος προκλητικός χάρτης

Τραβούν συνεχώς το σχοινί της κλιμάκωσης οι Τούρκοι.

Ένας νέος τουρκικός χάρτης κάνει τον γύρω ελληνικών -και όχι μόνο- ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες.

Πρόκειται για έναν χάρτη ερευνών που δημοσιεύτηκε από τον πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στον Λίβανο και απεικονίζει τα σημεία όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες το ερευνητικό “Oruc Reis”.

Όπως θα δείτε παρακάτω, στον επίμαχο χάρτη εμφανίζεται το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis, ως περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας για έρευνες (με κόκκινο), ενώ με γκρι απεικονίζεται η θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και από την Κάρπαθο ως την Ρόδο και το Καστελόριζο, ως περιοχή με «νέες άδειες» για τουρκικές έρευνες.

Μάλιστα ο Τούρκος διπλωμάτης, Καταγκάι Ερσιγιές, που δημοσίευσε τον χάρτη έγραψε στο twitter αναφερόμενος στην αντίδραση της Ελλάδας και στην ύπαρξη του Καστελόριζου:

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελλόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας.

Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό.

Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών».

Όπως θα δούμε και στους παρακάτω χάρτες που δημοσίευσε…μενόμενος ο Τούρκος διπλωμάτης, διχοτομεί στη μέση το Αιγαίο λίγα μόλις ναυτικά μίλια ανατολικά της Εύβοιας!

(φωτο:photo screenshot)