Επιμένουν οι Τούρκοι στην ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα της Κύπρου

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτηρίζει την ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ,

υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία για να διασφαλίσει την στρατιωτική παρουσία της στο νησί χρειάζεται εκτός από δυνάμεις ξηράς και μια ναυτική βάση.

Σύμφωνα με το philenews, έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διέψευσε ότι σχεδιάζεται ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα η πιο κοντινή απόσταση από την Τουρκία στην Κύπρο είναι 100 χλμ., από την περιοχή Τάσουτζου, της Μερσίνας, αλλά εκεί δεν υπάρχει ναυτική βάση. «Η πιο κοντινή ναυτική βάση είναι αυτή του Ακσάζ, αλλά για να κερδίσουμε 20 ώρες πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μία βάση στο νησί», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων στα κατεχόμενα, ο Τούρκος αντιναύαρχος είπε ότι διασφαλίζει το μέλλον και τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας ίδρυση βάσης στα κατεχόμενα «εκτός της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ‘βόρειας Κύπρου’ θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα εμποδίσει παραβιάσεις στις θαλάσσιες ενεργειακές ζώνες και θα εξοπλίσει τη βόρεια Κύπρο και την Τουρκία με ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά που θα προκύψουν».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu