Επικίνδυνη εξέλιξη για την Ελλάδα: Μας οδηγούν στην Χάγη για το Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλες οι λεπτομέρειες για το σχέδιο να πληγεί η εθνική μας κυριαρχία...

Αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν.

Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και μένει να περιμένουμε πως θα αντιδράσει η Ελλάδα με την διπλωματική λύση να φαντάζει όλο και πιο αρνητική για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κοινή προσφυγή με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η ιστορία με την Χάγη είναι παλιά. Στις μέρες μας επανήλθε, εκτιμούν πολλοί αναλυτές, με την δήλωση Κοτζιά ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μοναχοφάης».

Την πολιτική Κοτζιά ακολούθησε και ο διάδοχός του, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.

Ποιος ήταν και είναι ο στόχος της Τουρκίας, η οποία έδειχνε να τα βρίσκει με την κυβέρνηση της Αριστεράς;

 Να αποδεχτούμε μια λύση, που θα άφηνε το Καστελλόριζο (και άλλα νησιά) χωρίς υφαλοκρηπίδα, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ας τα πάρουμε αναλυτικότερα:

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο του ΟΗΕ. Σε αυτό επιλύονται οι διαφορές δύο ή και περισσότερων χωρών και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές. Εφόσον, συνεπώς, τίθεται ζήτημα διαφορετικής ερμηνείας του διεθνούς δικαίου ή υπάρχει κάτι διαμφισβητούμενο στην σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να δώσει μια οριστική λύση.

Η όποια λύση δοθεί από το δικαστήριο της Χάγης θα είναι τελεσίδικη και το ερώτημα είναι συμφέρει την Ελλάδα να προσφύγει εκεί;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (πλην της Ντόρας Μπακογιάννη) είναι επιφυλακτική.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως βασική και μόνη διαφορά με την Τουρκία το ζήτημα του προσδιορισμού της υφαλοκρηπίδας.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ:

Η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, καθώς με βάση αυτή ορίζεται. Αν η υφαλοκρηπίδα κάθε κράτους φτάνει έως τα 200 ν.μ., τότε εκείνο έχει ΑΟΖ μέχρι εκεί (αποκλειστική, δηλαδή οικονομική αξιοποίηση σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Τι είναι υφαλοκρηπίδα;

Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας, τουτέστιν το τμήμα που αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45 μοίρες.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής! Αντίθετα η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου (και ειδικά το Καστελόριζο) δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής.

Οι Τούρκοι επιμένουν πως δεν μπορεί ένα νησί, όπως το Καστελλόριζο, να στερεί μια μεγάλη ΑΟΖ σε μία ηπειρωτική χώρα με την μακριά ακτογραμμή της Τουρκίας. Προκειμένου λοιπόν να στηρίξει την άποψή της, προβάλλει την αντίληψη πως τα νησιά του Αιγαίου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ. Άρα, για το Καστελλόριζο, φερειπείν, αποδέχεται ότι έχει έξι μίλια χωρικά ύδατα και αυτό ήταν. Δεν μπορεί, σύμφωνα με την Άγκυρα, να έχει επήρεια σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα, που να φτάνει έως την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπως είδατε στο παραπάνω βίντεο.

Το Δίκαιο της Θάλασσας όμως αναφέρει πως τα νησιά που διατηρούν οικονομική ζωή, όπως το Καστελόριζο δικαιούνται ΑΟΖ. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν έχει κυρώσει ούτε τη Διεθνή Συνθήκη για την Υφαλοκρηπίδα του 1958 ούτε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι οποίες ορίζουν την υφαλοκρηπίδα και τρόπους οριοθέτησής της. ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.

ΑΡΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

Χωρίς να αλλάξει τη θέση της «Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα» να αποδεχθεί προσφυγή στην Χάγη με συνυποσχετικό που να αποδέχεται με διπλωματικούς όρους μια διευθέτηση, η οποία δεν θα γίνει με βάση την μέση γραμμή (ίση απόσταση μεταξή νησιών του Αιγαίου και τουρκικής ακτογραμμής).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Οι αποφάσεις της Χάγης τείνουν να είναι συμβιβαστικές και μεσοβέζικες. Θεωρώντας πως έχουμε 100% δίκιο στην διαμάχη με την Τουρκία (Διεθνές Δίκαιο), μια απόφαση που θα είναι 60% ή 70% υπέρ μας, θα συνιστά παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα είναι εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά διαχειρίσιμη.

Γι’ αυτό, οι ελληνικές κυβερνήσεις ανά τα χρόνια έχουν αποφύγει την εναλλακτική της Χάγης, ώστε να αποφύγουν τις κατηγορίες της εθνικής μειοδοσίας.

ΦΩΤΟ pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...