Επανάληψη του 2008; Ποιοι πιέζουν για είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση στο όνομα;

Του Άρη Δημόπουλου

Αποκαλυπτικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική «Βουλή των Λόρδων», αναφέρει την…επιτακτική ανάγκη των Σκοπίων να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ (και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ακόμη και χωρίς να προηγηθεί λύση στο ονοματολογικό ζήτημα, κάτι που εν μέρει θυμίζει τις…φαρσοκωμωδίες των ΗΠΑ το 2008.

Οι εξελίξεις είναι πολύ πιο σοβαρές από ότι τυχόν φαίνονται και έρχονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα όσα τόσο καιρό σας προειδοποιεί το el.gr . Δηλαδή ένα νέο 2008, με τις πιέσεις αυτή τη φορά να έρχονται πολύ περισσότερο από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Βρετανία.

Έτσι λοιπόν μετά το τεράστιο θέμα στην Θράκη που ανοίγει η ίδια η Ε.Ε. (Δείτε ΕΔΩ), με μπροστάρηδες τους Βρετανούς, οι Βρυξέλλες πιέζουν για ένταξη της ΠΓΔΜ «άνευ ονοματολογικών εγγυήσεων» στην βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Το επιχείρημά τους; Η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων. Δείτε το επίσημο έγγραφο που δημοσιεύτηκε μέσα στον Ιανουάριο στην «Βουλή των Λόρδων» και παρουσιάζει σήμερα το protothema:

Εννοείται πως το εν λόγω έγγραφο αποκαλεί τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και παρουσιάζει ως επιτακτική ανάγκη την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, θυμίζοντάς μας τις πολιτικές (και όχι μόνο) πιέσεις επί πρωθυπουργίας Κ.Καραμανλή το 2008. 

Βέβαια οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές στη δεδομένη χρονική συγκυρία, με την ελληνική πλευρά να είναι ανοικτή ακόμη και στην υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας, η οποία ωστόσο θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, κάτι που αποδείχθηκε από τα δύο τελευταία ογκώδη συλλαλητήρια. 

Το ποια θα είναι η κατάληξη μένει να το δούμε το αμέσως προσεχές διάστημα…

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...