• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελλάδα «ζεσταίνει» τις σχέσεις της με την Τυνησία για να προλάβει … δυσάρεστες εξελίξεις

Η Ελλάδα «ζεσταίνει» τις σχέσεις της με την Τυνησία για να προλάβει … δυσάρεστες εξελίξεις

Τεράστιας σημασίας επίσκεψη Δένδια στην Τύνιδα, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να μείνει στα «ευχολόγια».

Με την κατάσταση στη Λιβύη να περιπλέκεται και τους Τούρκους να αποθρασύνονται επιδιώκοντας νέες συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ ακόμη και με την…Παλαιστίνη, η Αθήνα -αν και καθυστερημένα- αναζητά συμμάχους στη Μεσόγειο.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή στρατηγικής σημασίας επίσημη επίσκεψη Δένδια στην Τυνησία.

«Για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στην Τύνιδα.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, αυτό βρίσκει σύμφωνο και τον Τυνήσιο ομόλογό του, ενώ προσέθεσε ότι «στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις.

Ανέφερε δε πως «η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή».

«Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ό,ι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε πως διερευνήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση. Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και οι σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο υπουργοί, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, υπέγραψαν Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών, η οποία ανοίγει «νέους δεσμούς συνεργασίας σε έναν κομβικό τομέα».

Η υπογραφή συμφωνιών για τις θαλάσσιες μεταφορές είναι μία καλή αρχή για το «ξεπάγωμα» των σχέσεων Αθήνας-Τύνιδας, ωστόσο η ελληνική διπλωματία ΔΕΝ θα πρέπει να περιοριστεί εκεί.

Ελέω «αδράνειας» της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα «κλειδώνοντας» κατά το δυνατόν μία συμμαχία με την Τυνησία, μία χώρα που βιώνει από πολύ κοντά την κρίση στη Λιβύη.

Να προλάβει τα…χειρότερα

Εξάλλου στο Ελληνικό ΥΠΕΞ δεν θα πρέπει να ξεχνάνε πως μόλις πριν μερικούς μήνες εντάθηκε η τουρκική πίεση προς την Τυνησία για την παραχώρηση βάσης για τα πολεμικά πλοία των Τούρκων.

Η Άγκυρα έχει βάλει «στο μάτι» εδώ και αρκετό καιρό την Τυνησία φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να θέλει να συνάψει συμφωνία στη βάση του προκλητικότατου τουρκολιβυκού συμφώνου!

Θυμίζουμε πως θα έμοιαζε επί χάρτου μία τέτοια συμφωνία, στην οποία κυριολεκτικά η Τουρκία θα «έσχιζε» στη μέση το Αιγαίο, βασισμένη στην παρανοϊκή της θεωρία των «αντικριστών ακτών»:

(φωτο:screenshot)