Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα υποστηρίζει η ΕΕ

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Β. Μακεδονία και η Αλβανία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ".

διεμήνυσε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό των Σκοπίων, Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Μία από τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η διεύρυνση της ΕΕ, κατά τον Επίτροπο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα λάβει την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται για τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ.

Ο κ. Βαρχέι δήλωσε ότι θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα αξίζει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι έπραξε αρκετά προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει ήδη πολλά για την ένταξή της, ενώ της αποδίδονται και τα εύσημα για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ θα επισκεφθεί αύριο την Αλβανία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω αντιρρήσεων ορισμένων κρατών-μελών- κυρίως της Γαλλίας- είχαν σταματήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια και την Αλβανία, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στα Σκόπια και οδήγησε την τότε κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στην απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί