• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ένα-ένα «κλείνουν» τα θέματα: Έρχεται και η επιστροφή περιουσιών στους Αλβανούς

Ένα-ένα «κλείνουν» τα θέματα: Έρχεται και η επιστροφή περιουσιών στους Αλβανούς

Έτσι «λύνουν» τα εθνικά θέματα στην κυβέρνηση.

Άκρως αποκαλυπτική για τα όσα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες στο αλβανικό ζήτημα ήταν η συνέντευξη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον ραδιοφωνικό σταθμό 247.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στάθηκε στην μεγάλη πρόοδο που γίνεται ανάμεσα στην ελληνική και αλβανική κυβέρνηση, σε διαπραγματεύσεις που φέρνουν όλο και πιο κοντά την διευθέτηση θεμάτων όπως εκείνων της ΑΟΖ αλλά και της άρσης του εμπόλεμου.

Ωστόσο ο κ.Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε μόνο σε αυτά, αλλά…δεσμεύτηκε να επιστρέψει περιουσίες στους Αλβανούς, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα της γειτονικής χώρας.

Προετοιμάζοντάς μας έτσι για νέες εθνικές υποχωρήσεις, ο κ.Κοτζιάς είπε συγκεκριμένα:

«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιστρέψει περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών».

Μάλιστα ο ίδιος θέλοντας μάλλον να…προλάβει τις αντιδράσεις, ξεκαθάρισε πως «δεν ετέθη ποτέ τσαμικό ζήτημα», αλλά ούτε και ο ίδιος θα επέτρεπε ποτέ κάτι τέτοιο.

Το υπό ποιες προϋποθέσεις βέβαια θα επιστρέψουν περιουσίες στους Αλβανούς αυτό ουδείς το ξέρει μέχρι σήμερα, όπως και κανείς δεν ξέρει το πραγματικό αντικείμενο των συνομιλιών σε ένα τόσο σοβαρό μάλιστα ζήτημα.

Οι πιθανότητες ο ελληνισμός για άλλη μία φορά να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων είναι μεγάλες, την ώρα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την φημολογούμενη κατάργηση του όρου «Βόρεια Ήπειρος» (Δείτε ΕΔΩ). 

Οι εξελίξεις πάντως και σε αυτό το ζήτημα (μετά την παραχώρηση του ονόματος “Μακεδονία”) τρέχουν, μιας και ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς διαβεβαίωσε πως οδεύουμε στον «τελειωμό των διαπραγματεύσεων».