• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εμπλοκή στα Σκόπια για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του ‘Ιλιντεν» από την αντιπολίτευση

Εμπλοκή στα Σκόπια για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του ‘Ιλιντεν» από την αντιπολίτευση

Ορατός ο κίνδυνος να μην περάσει στα Σκόπια η λύση στην οποία φαίνεται να έχουν καταλήξει οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Ελλάδα και στα Σκόπια παρατηρείται διάσταση απόψεων για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του ‘Ιλιντεν, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών με την Ελλάδα, σχολιάζει το Reuters.

Ο Ζάεφ χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος.

Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία, αναφέρει το Reuters.

«Το VMRO-DPNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζάεφ.