Ελληνοτουρκικά: Η «ειρηνοποιός» επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρομοίασε την επιστολή Πομπέο με μία παρέμβαση που έχει να γίνει από τον καιρό του Κίσσινγκερ.

Επιστολή στήριξης της Ελλάδας αλλά πολύ περισσότερο της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο απέστειλε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο βέλτιστο σημείο τους, ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά αρκέστηκε να σημειώσει πως η χώρα του θα εργάζεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Αν.Μεσογείου.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στα μέλη της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Μάικ Πομπέο, σύμφωνα πάντα με τον Ν.Δένδια, φέρεται να έγραψε μεταξύ άλλων:

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παραπάνω στοιχεία. Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα»

Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (…) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στο Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί