Τελείωσε η συνάντηση Δένδια και Χαφτάρ – Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να στείλει δυνάμεις στην Λιβύη (BINTEO)

Όλες οι δηλώσεις...

Με τον στρατάρχη Χαφτάρ συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται για την δεύτερη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης υπό άκρα μυστικότητα.

«Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει την Λιβύη», ήταν κάποια από τα λόγια του Ν.Δένδια, ο οποίος κάλεσε την Γερμανία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδεχθεί την παράνομη συμφωνία Τουρκίας και Ισλαμιστών της Τρίπολης.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη» είπε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει με δυνάμεις την Λιβύη την επόμενη μέρα.

Μεταξύ άλλων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»

Στην συνέχεια εξέφρασε την πικρία της ελληνικής πλευράς για τη μη κλήση της στη διάσκεψη του Βερολίνου: «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε στις συνομιλίες από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε ωστόσο από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων (σ.σ.: μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης). Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Ο κ. Χαφτάρ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις και στην μία συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στην Βουλή.

Περισσότερα σε λίγο…

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί