• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στην Αίγυπτο αιφνιδιαστικά ο Δένδιας – Προς συμφωνία για την ΑΟΖ – Όλα δείχνουν «μερική οριοθέτηση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Αίγυπτο αιφνιδιαστικά ο Δένδιας – Προς συμφωνία για την ΑΟΖ – Όλα δείχνουν «μερική οριοθέτηση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής!

«Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών», σύμφωνα με δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας Sada Elbalad.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρόκειται να φτάσει στην Αίγυπτο, σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Μάλιστα τα αιγυπτιακά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του θα προχωρήσουν σε κοινή συνέντευξη τύπου σήμερα το απόγευμα αμέσως μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία «μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ» με πρώτο και κύριο σκοπό να πάψει να υφίσταται ακόμη και στα χαρτιά ο «θαλάσσιος διάδρομος» που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Το διαφαινόμενο deal θα ξεκινά νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι την Αίγυπτο, αφήνοντας έξω το τριεθνές που ενώνει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπως επίσης και τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά από το Καστελόριζο.

Εκτός από τις ανακοινώσεις για την ΑΟΖ θα υπάρξουν εξελίσεις σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία και σε άλλους τομείς όπως είναι το εμπόριο και ο τουρισμός, σύμφωνα πάντα με τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ.

Τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ακυρώνεται στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Πρόκειται για ξεκάθαρο αιφνιδιασμό στην Άγκυρα, η αντίδραση της οποίας σε πιθανή συμφωνία σήμερα είναι πλήρως απρόβλεπτη!

Θυμίζουμε πως όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από την υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, οι διαβουλεύσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ήταν συνεχείς και γίνονταν πίσω από τα βλέμματα της δημοσιότητας.

Στην ελληνική κυβέρνηση μία επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ -έστω και μερικής για αρχή- με την Αίγυπτο θα σημάνει αυτόματα την επί του πρακτέου ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου το οποίο δεσμεύει θαλάσσιες εκτάσεις τόσο της ελληνικής όσο και της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο απόγειό της, με την Άγκυρα να επιδιώκει «διάλογο» με την Αθήνα μόνο υπό όρους που η ίδια θα θέσει.


(φωτο:screenshot)