• Αρχική
  • Άρθρα
  • EKTAKTO – Χτύπησε το τηλέφωνο Τσίπρα – Σε εξέλιξη η επικοινωνία με Ζάεφ

EKTAKTO – Χτύπησε το τηλέφωνο Τσίπρα – Σε εξέλιξη η επικοινωνία με Ζάεφ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Μετά το τηλεφώνημα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Θα ακολουθήσει η ενημέρωση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Το κείμενο της συμφωνίας

Το κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές του Μαξίμου, περιλαμβάνει τα εξής:

Α. Απαλοιφή των αναφορών περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων» σε ό,τι αφορά τα εδάφη που βρίσκονται έξω από τη Σκοπιανή επικράτεια.

Β. Καθορισμό μεταβατικών περιόδων για την αλλαγή εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Γ. Διαμόρφωση επιτροπής για τη χρήση των εμπορικών σημάτων των δύο χωρών.

Δ. Αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας (Macedonian language), με παραδοχή ότι η «Μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων είναι σλαβικής προέλευσης.

Ε. Αναγνώριση της εθνικότητας με τον όρο Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia και ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τα στάδια για την αλλαγή

Κατόπιν τούτου, θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τα εξής στάδια στην πΓΔΜ:

1. Επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της πΓΔΜ

2. Μη υπογραφή από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, κατά δήλωσή του, και αναπομπή στη Βουλή

3. Στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, ύστερα και από τη συνταγματική αναθεώρηση

4. Σύγκληση συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

5. Σύγκληση Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

6. Αποστολή επιστολής από την κυβέρνηση Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

7. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 από την κυβέρνηση Ζάεφ για το ονοματολογικό. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών.

8. Κύρωση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» από το ελληνικό κοινοβούλιο και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr