• Αρχική
 • Άρθρα
 • Άρθρα
 • Είδηση τελευταίας στιγμής για την Συμφωνία των Πρεσπών – Τίποτα δεν έχει τελειώσει με το περιεχόμενο

Είδηση τελευταίας στιγμής για την Συμφωνία των Πρεσπών – Τίποτα δεν έχει τελειώσει με το περιεχόμενο

Δηλώσεις που βοηθούν τα ελληνικά συμφέροντα…

Όπως σας έχουμε γράψει, από νομικοπολιτικής άποψης, προκειμένου να αλλάξει, έστω εν μέρει, η μειοδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που κυρώθηκε στην Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχους, πρέπει:

 1. Να μην τηρήσουν οι Σκοπιανοί κεφάλαιά της (ήδη υπάρχουν διαβήματα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά)
 2. Να πιεστούν για αλλαγές στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή τους πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα βρίσκει σύμμαχο τα βουλγαρικά συμφέροντα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή της η Βουλγάρα Υπουργός των Εξωτερικών Ε. Ζαχάριεβα, υποστήριξε ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να συναινέσει εύκολα στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε.:

«Η υποστήριξή μας σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της «Βόρειας Μακεδονίας» (όπως αποκαλεί τα Σκόπια)  στην ΕΕ δεν είναι ποτέ άνευ όρων. Η βουλγαρική υποστήριξη ήταν πάντα συνδεδεμένη την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με τη Ζαχάριεβα, όπως διαβάζουμε στο thepresident.gr, τα αιτήματα που θα απευθύνει η Βουλγαρία είναι σαφή – το να πουν τα Σκόπια την αλήθεια για το παρελθόν και να σταματήσει την αντιβουλγαρική ρητορική που χρηματοδοτείται από το κράτος.

Με άλλα λόγια να σταματήσουν τα περί «μακεδονικής εθνότητας» και αρχαίου παρελθόντος και να επαναδιαπραγματευτούν την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Προφανώς το θέμα της «Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια)»  έχει εθνική σημασία για τη Βουλγαρία, κρίνοντας από τον αριθμό των δηλώσεων Βουλγάρων πολιτικών και τις ερωτήσεις των ΜΜΕ προς εμένα. Πιο κοντά στις καρδιές μας και πιο οφθαλμοφανή είναι τα θέματα που αφορούν το παρελθόν, αλλά η πολιτική μας και τα θέματα που προωθήσαμε στη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ προς τη «Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια)» περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα – οικονομία, τουρισμός, διασυνδεσιμότητα στις οδικές υποδομές, πολιτισμός, παιδεία, κατάργηση των τελών της περιαγωγής και άλλα» ,επεσήμανε επίσης η Βουλγάρα ΥΠΕΞ τονίζοντας παράλληλα ότι το διμερές εμπόριο, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η τουριστική κίνηση αυξήθηκαν αισθητά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Η Ζαχάριεβα ανέφερε επίσης ότι η Βουλγαρία χρηματοδοτεί διάφορα πολιτιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, ενώ πρόκειται σύντομα να γίνουν και έργα επισκευής και επέκτασης μεθοριακών σταθμών μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ίδια κατεύθυνση λοιπόν πρέπει να πιέσει και η Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει ό,τι καλύτερο σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταξύ άλλων παρέδωσε «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» στους Σκοπιανούς.

Με πληροφορίες από το thepresident.gr, ΦΩΤΟ: eurokinissi

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...