• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δύο νέα σημεία διέλευσης ανοίγουν σήμερα στα κατεχόμενα της Κύπρου

Δύο νέα σημεία διέλευσης ανοίγουν σήμερα στα κατεχόμενα της Κύπρου

Δύο νέα σημεία διέλευσης από και προς τα Κατεχόμενα θα παραδοθούν σήμερα στις 12:00, μια εξέλιξη που θεωρείται ιστορική για την Κύπρο.

Μέρος των απαιτούμενων έργων για τη διέλευση οχημάτων από τα δύο οδοφράγματα, στη Δερύνεια κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην περιοχή Λεύκας-Απλικίου στην οροσειρά Τρόοδος, χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λειτουργία των δύο σημείων διέλευσης θα ξεκινήσει χωρίς καμιά τελετή.

Πάντως έντονη είναι η αντίδραση κομμάτων και φορέων για το οδόφραγμα της Δερύνειας το οποίο θεωρείται ότι εξυπηρετεί κυρίως την τουρκοκυπριακή πλευρά μιας και διευκολύνει τη σύνδεση των κατεχόμενων περιοχών με τα πολυσύχναστα θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Προταρά. Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής Πύργου Τηλλυρίας ζητούν να ανοίξει νέο σημείο στην περιοχή των Κοκκίνων προκειμένου να μειωθεί κατά μία ώρα η διαδρομή από τα Κατεχόμενα στα ελληνικά χωριά.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλύψει το κόστος για τα οδικά έργα στη νεκρή ζώνη και στο βόρειο μέρος.

Συνολικά από το 2006 οι Βρυξέλλες έχουν δώσει περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και για τα πέντε σημεία διέλευσης που υπάρχουν από και προς τα Κατεχόμενα.

(pontosnews)