• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διθύραμβοι από τη Λιβύη: «Οι Έλληνες κατέστρεψαν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν»

Διθύραμβοι από τη Λιβύη: «Οι Έλληνες κατέστρεψαν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν»

Οι εχθροί του Ερντογάν συσπειρώνονται γύρω από την αποφασιστική κίνηση της Αθήνας να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Έτσι λίγες μόνο ώρες μετά την πρώτη επίσημη αντίδραση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Δείτε ΕΔΩ), η λιβυκή πλευρά ήταν εκείνη που έσπευσε να χαρεί με το νέο «χαστούκι» κατά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα η Βουλή της Λιβύης, η οποία δεν ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολης, έδωσε τα συγχαρητήριά της για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της λιβυκής Βουλής, Γιούσεφ αλ Αγκούρι, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μπλοκάρει τον δρόμο σε ανεύθυνες ατζέντες», εννοώντας φυσικά τις βλέψεις της Τουρκίας.

Μάλιστα ο ίδιος έκανε γνωστό πως η Λιβύη καμία ανάμειξη δεν είχε στις διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Κι άλλοι βουλευτές από το Κοινοβούλιο της Λιβύης είδαν με αρκετά καλό μάτι την κίνηση αιφνιδιασμού της Αθήνας, αναγνωρίζοντας μεν την αιγυπτιακή συνδρομή, αλλά καταλαβαίνοντας ωστόσο πως η έστω μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ επετεύχθη με πρωτοβουλία και πιέσεις της ελληνικής πλευράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σαέεντ Μουγίμπ, χαιρετίζοντας τις αποφασιστικές κινήσεις των ηγεσιών Ελλάδας και Αιγύπτου:

Πιο συγκεκριμένα, στην σελίδα του στο Facebook ο Λίβυος βουλευτής υπογράμμισε:

«Η συμφωνία για τον καθορισμό της οικονομικής ζώνης που υπεγράφη μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό γεγονός και ένα βαθύ βήμα που αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες προχωρούν στην καταστροφή των φιλοδοξιών του Ερντογάν για τον έλεγχο του πλούτου της Μεσογείου.

Η συμφωνία αυτή επιλύει κατηγορηματικά τη διαμάχη σχετικά με τη νομιμότητα της υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ της GNA (ισλαμιστικό καθεστώς Τρίπολης) και της τουρκικής κυβέρνησης».

.

Η σημασία της ελληνικής προσέγγισης

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που -έστω και καθυστερημένα- η ελληνική διπλωματία κινητοποιήθηκε και στη Λιβύη προσεγγίζοντας άτομα και θεσμούς που θα παίξουν καίριο ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας και ΚΥΡΙΩΣ στην εκδίωξη του τουρκικού παράγοντα από την αυτήν.

Ενδεικτική είναι η προσέγγιση, μέσω της επίσκεψης του ίδιου του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στη Βεγγάζη, του λιβυκού Κοινοβουλίου του μόνου εκλεγμένου οργάνου αυτή τη στιγμή στην διαλυμένη Λιβύη.

Η Αθήνα αυτό το γνωρίζει καλά και μετά τις πρώτες επαφές με τον Αρχηγό του LNA (Εθνικού Λιβυκού Στρατού) Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ επέλεξε να στηρίξει μία εκλεγμένη Βουλή που έχει εγκαταστήσει την έδρα της στην Ανατολική Λιβύη.

Αξίζει να θυμίσουμε πως στην επίσκεψη Δένδια στις αρχές Ιουλίου στη Βεγγάζη είχε αναφερθεί η «αμοιβαία θέληση» των δύο πλευρών (Ελλάδας και Λιβυκού Κοινοβουλίου) για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη.