• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διπλωματική ΥΠΕΡΒΑΣΗ στις Βρυξέλλες! Η Ελλάδα θα επιχειρήσει «χαστούκι» στην Τουρκία

Διπλωματική ΥΠΕΡΒΑΣΗ στις Βρυξέλλες! Η Ελλάδα θα επιχειρήσει «χαστούκι» στην Τουρκία

Κρίσιμες ώρες για τα Ελληνοτουρκικά...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών το θέμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως έκανε ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Θα αναδείξει την επιμονή της Αγκύρας στις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά και τονίσει ότι και η Ευρώπη οφείλει να φανεί συνεπής, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Η Ελλάδα θα ζητήσει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου για την στάση της Τουρκίας, η οποία έχει τορπιλίσει δύο φορές την έναρξη των διερευνητικών επαφών, επιδιώκοντας ένα απτό πλαίσιο που θα οδηγεί σε κυρώσεις. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη που θα αυξήσει την πίεση στην Τουρκία και θα καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν το ανάλογο κόστος.

Ακόμα όμως και αυτή την ώρα το Βερολίνο αντιστέκεται στις κυρώσεις, ωστόσο πλέον υπάρχει έντονος προβληματισμός για την Άγκυρα, η οποία πλέον δεν προκαλεί απλά κρίσεις, αλλά τις επιδεινώνει, με κίνδυνο να βγουν εκτός ελέγχου.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες για την συμπεριφορά της Τουρκίας είναι βαρύ και στερεύει η υπομονή για τα τερτίπια και τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν.

Αυτό αποτυπώθηκε και από τις σκληρές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, χθες στο Παρίσι, που αντανακλούν την δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό που επικρατεί.