Δημοσιογράφοι από την Κύπρο πιέζουν για ανάκληση του «γλωσσαρίου»

Επιστολή-διάβημα διαμαρτυρίας, για το επίμαχο «γλωσσάρι», η οποία συνυπογράφεται από 238 δημοσιογράφους έχει αποσταλεί σήμερα στον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το Γραφείο Ελευθερίας του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο επίτιμος πρόεδρος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Ανδρέας Καννάουρος και ο πρώην πρόεδρος Αντώνης Μακρίδης.

Η επιστολή θα αποσταλεί στη συνέχεια σε διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων και διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το philenews.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή των Λειτουργών του Τύπου:

Ως δημοσιογράφοι της Κύπρου, εκφράζουμε έντονη αποδοκιμασία για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το όνομα μας από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στη διαδικασία δημιουργίας ενός γλωσσικού εργαλείου που υποσκάπτει την ελευθερία του Τύπου και συνεργεί στην παραχάραξη ιστορικών γεγονότων στην Κύπρο. Το «Γλωσσάρι για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» δημοσιογράφους που φέρει την υπογραφή του ΟΑΣΕ είναι ένα σοβαρό κι επικίνδυνο ατόπημα για τους ακόλουθους λόγους:

Η δημιουργία μιας λίστας με επιλεγμένες λέξεις για τους δημοσιογράφους συνιστά πλήγμα για την ελευθερία του λόγου μιας και επιδιώκει να δώσει εκφραστική κατεύθυνση στους λειτουργούς του Τύπου, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων δεοντολογίας και ελευθεροτυπίας.

Η δημιουργία ενός τέτοιου εγγράφου συνιστά παραβίαση των όρων εντολής του ΟΑΣΕ, ο οποίος δεν νομιμοποιείται να προβαίνει σε ενέργειες που οδηγούν σε χειραγώγηση του δημοσιογραφικού λόγου αλλά, αντιθέτως, τα καθήκοντα του σχετίζονται με την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Από θέση αρχής ο ΟΑΣΕ δεν θα έπρεπε να εμπλακεί σε μια διαδικασία που προωθεί τη λογοκρισία, κλονίζοντας διεθνώς το κύρος και την αξιοπιστία του.

Το Γλωσσάρι πέρα από άστοχο ως ιδέα, δημιουργήθηκε με εντελώς αντιεπιστημονικό, μη έγκυρο, αλλά και μεροληπτικό τρόπο. Απηχεί τις προσωπικές απόψεις τεσσάρων ανθρώπων από τους οποίους μόνο μία είναι δημοσιογράφος. Η σφραγίδα του ΟΑΣΕ του έδωσε εντελώς αυθαίρετα κύρος και αξιοπιστία η οποία δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση μέσα από τις διαδικασίες συγγραφής του.

Το Γλωσσάρι προωθήθηκε διεθνώς ως «εργαλείο που προέκυψε από τους δημοσιογράφους της Κύπρου». Ουδέν αναληθέστερο. Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους δημοσιογράφους της Κύπρου και όλη η διαδικασία εκτυλίχθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμία εμπλοκή, συμμετοχή και ενημέρωση δημοσιογράφων. Η επίκληση αυτής της αναλήθειας εγείρει σοβαρές υποψίες για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

Η κίνηση αυτή συνιστά επίσης παρέμβαση του ΟΑΣΕ στον ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται για επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα αφού αυτό προέκυψε χωρίς την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια απευθείας συνεννόηση του ΟΑΣΕ με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

6. Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κατόπιν πιέσεων μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων με τη μορφή συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε ότι δεν υιοθετεί το Γλωσσάρι και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ άτοπη.

Το Γλωσσάρι εισάγει έννοιες παραγραφής των γεγονότων, διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορίας. Για παράδειγμα, ο εποικισμός που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως έγκλημα πολέμου, νομιμοποιείται με την αναφορά σε «Τούρκους πρόσφυγες» (στη σελ. 45) για τους έποικους εκ Τουρκίας που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο μετά την εισβολή. Οι ορολογίες του είναι προσβλητικές για τον Κυπριακό λαό, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ιστορικής αλήθειας. Στα χέρια ενός επιτήδειου χειριστή του δημόσιου λόγου, το Γλωσσάρι μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ επικίνδυνη μηχανή προπαγάνδας.

8. Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία επικοινωνίας και ουδέποτε ζήτησαν μεσολάβηση και ειδικό λεξιλόγιο για να επικοινωνήσουν. Η πραγματοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο επαγγελματικών οργανώσεων και ανοικτών συζητήσεων για ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπήρξε διαχρονική πρακτική.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους ζητούμε την άμεση απόσυρση του Γλωσσαρίου από όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εστάλη. Ζητούμε από τον ΟΑΣΕ να το αποκηρύξει δημοσίως ενώ απαιτούμε την απόσυρση του από όλες τις ιστοσελίδες στις οποίες έχει αναρτηθεί με τον αναληθή προσδιορισμό του «εργαλείου δημοσιογράφων». Αυτά ως ελάχιστο μέτρο για αποκατάσταση της ζημιάς που έχει ήδη γίνει.

Συνυπογράφουν ο επίτιμος πρόεδρος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Ανδρέας Καννάουρος και ο πρώην πρόεδρος, Αντώνης Μακρίδης, με άλλους 236 δημοσιογράφους.

(philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...