• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διάλογος-ντοκουμέντο στις ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά: Μεγάλη παραδοχή για Αιγαίο και Κύπρο

Διάλογος-ντοκουμέντο στις ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά: Μεγάλη παραδοχή για Αιγαίο και Κύπρο

Τραμπ εναντίον Βαθέως Κράτους....

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για έλλειψη πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, άσκησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στις ΗΠΑ η δεξιά κυβέρνηση Τραμπ και το Βαθύ Κράτος (Μενέντεζ) διαπληκτίζονται με επίκεντρο την γειτονιά μας, με την μία και την άλλη πλευρά να στηρίζουν πότε Ελλάδα και πότε Τουρκία.

Οι τοποθετήσεις έγιναν στη διάρκεια κατάθεσης στην επιτροπή για τις εξελίξεις στη Λιβύη, του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, David Schenke και του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωασιατικές υποθέσεις, Christopher Robinson.

Γράφει ο γνωστός ανταποκριτής, Μιχάλης Ιγνατίου στο ethnos.gr:

Η «ανάκριση» του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, του Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ήταν ειλικρινά αποκαλυπτική αυτής της απαράδεκτης στάσης των Αμερικανών αξιωματούχων. Έπρεπε να παλέψει ο Αμερικανός νομοθέτης για να εκμαιεύσει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν προκαλούν την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα-παραβάτης είναι μόνο η ισλαμική Τουρκία.

Ο Αμερικανός υφυπουργός με το ζόρι είπε το αυτονόητο και αυτό που γνωρίζουν οι πάντες: ότι η ταραξίας είναι η Τουρκία, όχι η Ελλάδα και η Κύπρος. Βεβαίως, τα λόγια αυτά δεν τα είπε έτσι ακριβώς, αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω, στο διάλογό του με τον κ. Μενέντεζ και υπό την αφόρητη πίεση του γερουσιαστή, με ένα διπλό «όχι», έβαλε -έστω και διά της άρνησης- τα πράγματα στη θέση τους.

Μενέντεζ: Η Ελλάδα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν φραστική αντίθεση σε αυτή τη συμφωνία, η οποία υπονομεύει επίσης τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Θα επιμείνουν οι ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία και θα συνεργαστεί με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική εξερεύνηση των πηγών ενέργειας;

Κρίστοφερ Ρόμπινσον:  Όσον αφορά τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, καλέσαμε όλα τα μέρη να απέχουν από δράση που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή την πολύ ευαίσθητη στιγμή. Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η σύγκρουση στη Λιβύη σε ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη όλων των μερών να εργαστούν για μια συμφέρουσα λύση. Και η ανακοίνωση του μνημονίου οριοθέτησης έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή και δεσμευόμαστε με όλα τα μέρη για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Μενέντεζ: Αυτό είναι πολύ ωραίο, όλα τα μέρη… Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία κάνει αυτήν την εξωφρενική δήλωση ότι αυτή η γραμμή που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα από εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου είναι κάπως… Καλά λοιπόν γιατί λέμε όλα τα μέρη; Ποια είναι τα υπόλοιπα μέρη; Κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το ότι είναι θύματα της αποφασιστικότητας που προκαλεί συγκρούσεις στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους; Γιατί λέμε όλα τα μέρη, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μέρος που δημιουργεί εδώ ένα πραγματικό πρόβλημα. Και αυτή είναι η Τουρκία.

Κρίστοφερ Ρόμπινσον: Γερουσιαστή, δεν θέλουμε οι εντάσεις να κλιμακωθούν. Δεν θέλουμε καμία χώρα να αναλάβει δράσεις που θα προκαλέσουν περαιτέρω ένταση. Και πάλι, είμαστε δεσμευμένοι διπλωματικά με όσους εμπλέκονται για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Μενέντεζ: Αλλά ποιος έκανε κάτι εδώ; Η Ελλάδα έκανε κάτι;

Κρίστοφερ Ρόμπινσον: Γερουσιαστή…

Μενέντεζ: Η Κύπρος έκανε κάτι;

Κρίστοφερ Ρόμπινσον: Όχι Γερουσιαστή.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Τόσο δύσκολο είναι για την Αμερική να πει την μεγάλη αλήθεια; Όχι. Απλά, δυστυχώς, στην πολιτική, έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα και ισορροπίες.

ΦΩΤΟ eurokinissi