• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δένδιας σε Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη τύπου: «Γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές η Τουρκία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δένδιας σε Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη τύπου: «Γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές η Τουρκία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχωρούν αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν “Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021”.

.

Κοινή συνέντευξη τύπου

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρόσθεσε:

«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί».

Από τον πλευρά του στο θέμα των εντάσεων στην Αν.Μεσόγειο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κράτησε μία πιο μετριοπαθή στάση, τονίζοντας πως «όλα θα πρέπει να λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», κάτι που το χαρακτήρισε «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι η διμερής συνεργασία συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ευχαριστώντας την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό Ρώσων πολιτών κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.


.

Συνάντηση με Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ο κ. Λαβρόφ θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών, μπήκαν θέματα που άπτονται της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, η Μέση Ανατολή αλλά και οι σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας.