• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δένδιας: Η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί και να προκαλεί – Περιμένουμε κυρώσεις

Δένδιας: Η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί και να προκαλεί – Περιμένουμε κυρώσεις

Το μήνυμα ότι η Τουρκία «συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί» έστειλε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε την κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Ο Χάικο Μάας συναντήθηκε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια στη σκιά των νέων τουρκικών προκλήσεων, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μάας και Δένδιας είχαν συζήτηση στο υπουργείο Εξωτερικών στις 12:40, ενώ μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Μεταξύ άλλων ο κ.Δένδιας τόνισε:

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη, χαιρετίσαμε από τη πρώτη στιγμή την κατάπαυση του πυρός. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Συμβάλουμε ήδη στην ειρήνη στην περιοχή αυτή. Είχαμε μια συζήτηση ενόψει του άτυπου συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών. Εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων. Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ. Τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της. Την αξιοπιστία της. Δεν χωρούν διπλά σταθμά. Εξέφρασα στον συνάδελφο τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η ΕΕ θα πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας, το ελκυστικότερο στοιχείο του κόσμου.

Προσβλέπουμε στη παρουσία καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτήσει ο Μπορέλ και να παρουσίαση στο άτυπο συμβούλιο. Αν συνεχιστεί η παραβατικότητα θα επιφέρει συνέπειες στην Τουρκία. Χωρίς μεγαλοστομία και αλαζονεία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του «άλλος πράττειν».

Υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται. Δεν υπάρχει διάλογος. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές».

Περισσότερα σε λίγο…

(φωτο:eurokinissi)