• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Δείτε τους Έλληνες να καταγγέλλουν την Αλβανία στον ΟΑΣΕ – Επιτέλους γίνονται γνωστές οι πρακτικές των Τιράνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε τους Έλληνες να καταγγέλλουν την Αλβανία στον ΟΑΣΕ – Επιτέλους γίνονται γνωστές οι πρακτικές των Τιράνων (ΒΙΝΤΕΟ)

H Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου έκανε την τελευταία της παρέμβαση στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία με τίτλο «Human Dimension Implementation Meeting 2018».

Ο πρόεδρος της Κίνησης Δημήτριος Περδίκης υπογράμμισε το καθημερινό φαινόμενο, Έλληνες να δέχονται εκφοβισμό από Αλβανούς ακόμα και στα ελληνικά μειονοτικά χωριά.

Αιτία; Επειδή μιλούν Ελληνικά.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την δράση της εθνικιστικής ομάδας του Ταχίρ Βελίου «Κίνημα για την Μεγάλη Αλβανία».

Όπως τονίστηκε η, υπό την ανοχή (φυσικά) των αλβανικών αρχών δρα ανενόχλητη κατεβάζοντας ελληνικές σημαίες, ενώ μνημεία, δημόσια κτίρια και κατοικίες βεβηλώνονται.

Ο κ. Περδίκης δεν παράλειψε να αναφερθεί στην καταστροφή οδικών πινακίδων που είναι γραμμένες στα Ελληνικά, στην Εθνική Οδό Κακαβιάς – Αργυροκάστρου.

Η αλβανική αστυνομία λάμπει διά της απουσίας της.

Από την πλευρά της, η αντιπρόσωπος της Αλβανίας θέλησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των παρευρισκόμενων, αρνούμενη τα πάντα.

Δείτε την ελληνική παρέμβαση στο 49.21:

Ολόκληρη η εισήγηση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην Συνεδρίαση 16 με θέμα: «Καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων», όπως κατατέθηκε στα πρακτικά και την παρουσιάζει το Βαλκανικό Περισκόπιο:

Ξεκινώντας τις προτάσεις μας, θα πρέπει να καταστεί σαφές στην αλβανική κυβέρνηση και όπου αλλού ότι πρέπει να σεβαστούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και να περάσουν αυτό το μήνυμα σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα 

 Στις 12 Αυγούστου 2010, αλβανοί εθνικιστές δολοφόνησαν στην Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, τον Έλληνα μειονοτικό Αριστοτέλη Γκούμα, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, επειδή επέμενε στο δικαίωμα του, να ομιλεί την μητρική του γλώσσα, την ελληνική, στον γενέθλιο τόπο του.

Οι επιβάτες του οχήματος με το οποίο πέρασαν πάνω από τον Αριστοτέλη Γκούμα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγες ημέρες, ενώ ο οδηγός του φονικού αυτοκινήτου Ιλίρ Μούκαϊ καταδικάστηκε σε μόλις δώδεκα χρόνια φυλάκιση, χωρίς να γνωρίζουμε εάν εξέτισε όντως την ποινή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς του θύματος δεν ενημερώθηκαν ποτέ από την αλβανική δικαιοσύνη, για να είναι παρόντες στην δίκη και να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Παράλληλα μερίδα των πολιτικών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αλβανίας πρόβαλλαν τους δράστες της ρατσιστικής δολοφονίας ως ήρωες οι οποίοι σκότωσαν έναν Έλληνα που τους προκάλεσε. Να σημειωθεί ότι το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Χιμάρα, παρόλο που η περιοχή έχει μακραίωνη ελληνική ιστορία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της έχει ελληνική συνείδηση.

Καθημερινό είναι το φαινόμενο είτε στα αστικά κέντρα που πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο είτε ακόμα και μέσα σε ελληνικά μειονοτικά χωριά, αλβανοί να επιπλήττουν Έλληνες μειονοτικούς επειδή επικοινωνούν μεταξύ τους στα ελληνικά. 

Εθνικιστική Αλβανική Συμμορία επιτίθεται σε πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου

Τα τελευταία δύο χρόνια μία εθνικιστική συμμορία που αυτοαποκαλείται «Κίνημα για την Μεγάλη Αλβανία», με αρχηγό τον Ταχίρ Βελίου, πραγματοποιεί επιθέσεις σε πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου, όπου κατεβάζουν την ελληνική σημαία από Μνημεία, δημόσια κτίρια αλλά και ιδιωτικές κατοικίες και στη συνέχεια την βεβηλώνουν. Τις ενέργειες της αυτές η συμμορία του Βελίου τις απαθανατίζει με φωτογραφίες τις οποίες αναρτά στο διαδίκτυο και τις αναπαράγουν πολλά αλβανικά ΜΜΕ. Όμως η Αλβανική Αστυνομία εκτός από μία φορά που προσήγαγε τον Ταχίρ Βελίου για να του κάνει ερωτήσεις, τον αφήνει να δρα ανενόχλητος.

 Σβήνουν πινακίδες σε ελληνικές μειονοτικές περιοχές

Επίσης άλυτο παραμένει εδώ και πολλά χρόνια στην Εθνική Οδό Κακαβιάς – Αργυροκάστρου, η οποία διασχίζει τον ελληνικό μειονοτικό Δήμο Δρόπολης, το πρόβλημα με τις πινακίδες που αναγράφουν τα τοπωνύμια στα ελληνικά και συνεχώς σβήνονται με σπρέι από ρατσιστές. Δυστυχώς οι αλβανικές Αρχές αφήνουν τις πινακίδες στα ελληνικά σβησμένες για πολύ καιρό χωρίς να προχωρούν σε έρευνες ούτε στην σύλληψη των δραστών.  

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu