• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Χωρισμένα στα «δύο» τα Σκόπια: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απέχει από το δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Χωρισμένα στα «δύο» τα Σκόπια: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απέχει από το δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο των Σκοπίων Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό , Ζόραν Ζάεφ, για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε σήμερα την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Σημειώνεται πάντως πως μία ακριβώς βδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα προκαλέσει αλυδιδωτές αντιδράσεις και στην χώρα μας, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν στο «ναι» ένα μικρό προβάδισμα. 

Μεγάλο σε αυτό έπαιξαν και οι διεθνείς πιέσεις υπέρ του «ναι». 

Ακόμη και πρώην ηγέτες χωρών , όπως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, επιστρατεύτηκε προκειμένου να…επικυρωθεί το ξεπούλημα της Μακεδονίας. 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu