Menu

«Χάος» στα Κατεχόμενα – Η τουρκική κρίση φέρνει εξελίξεις στην Κύπρο μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας φέρνει εξελίξεις και στα Κατεχόμενα.
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Όπως μεταδίδει το euronews, αυξάνονται οι φωνές για αλλαγή νομίσματος και χρήση του ευρώ στα κατεχόμενα, τα οποία απομακρύνονται από την Άγκυρα λόγω της οικονομικής θύελλας.

Το ψευδοκράτος δεν ελέγχει μεν, ούτε στο ελάχιστο την νομισματική πολιτική που επηρεάζει την αξία της λίρας, ωστόσο υφίσταται τις συνέπειες της υποτίμησης του νομίσματος, με το κόστος των εισαγωγών να αυξάνεται και την πραγματική αξία των καταθέσεων σε λίρες να συρρικνώνεται.

«Αυτό που κάποτε στοίχιζε 100 τουρκικές λίρες τώρα στοιχίζει 120. Για αυτό στο κατάστημά μου θα πρέπει να αλλάξω τις τιμές, έχω ήδη αρχίσει να αλλάζω τις τιμές, γιατί αν τελικά πληρώνω περισσότερα, πρέπει να πουλάω ακριβότερα. Δεν μου αρέσει να αλλάζω τις τιμές, αλλά πρέπει να το κάνω», δήλωσε ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος.

Υπό το βάρος της κρίσης, στα Κατεχόμενα έχει υιοθετηθεί σειρά μέτρων για την διαχείριση της κατάστασης.

Αναλυτικά:

  • Υπουργοί και βουλευτές δέχτηκαν μείωση αποδοχών κατά 20% για έξι μήνες
  • Τα συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων έχουν συμφωνήσει σε 15% περικοπών των απολαβών για υπερωριακή εργασία.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, έχουν δρομολογηθεί:

  • περικοπές δαπανών
  • επιδοτήσεις για προϊόντα και μειώσεις φόρων στην κατανάλωση και την περιουσία,

Παρόλα αυτά όμως οι τιμές αυξάνονται συνεχώς για τους καταναλωτές.

«Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε καν ένας επίδεσμος σε μια ανοιχτή πληγή. Η πληγή θα γίνει πολύ μεγαλύτερη» δήλωσε ο Μεχμέτ Μπενλί, ιδιοκτήτης σούπερ – μάρκετ.

Όπως σημειώνει το euronews, ακίνητα, ηλεκτρονικά αγαθά και αυτοκίνητα, που συνήθως τιμολογούνται με βάση τα ξένα νομίσματα, είναι πλέον απλησίαστα για τους περισσότερους κατοίκους του ψευδοκράτους.

Η κατάσταση τείνει να οδηγηθεί εκτός ελέγχου.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, έξω από το κτίριο του «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» επικράτησε ένταση όταν ομάδα κτηνοτρόφων επιχείρησε να εισβάλλει στο κτήριο. Προκλήθηκαν μάλιστα και υλικές ζημιές.

Η διαμεσολάβηση του ίδιου του «υπουργού» Ερκούτ Σαχαλλί δεν υπήρξε αρκετή για να πέσουν οι τόνοι. Οι τ/κ κτηνοτρόφοι ζητούν αποζημιώσεις εξαιτίας της ξηρασίας, σε περίοδο έντονης κρίσης.

Αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις, οι οποίες δείχνουν δυσοίωνες για την Τουρκία.

Θα τις εκμεταλλευτεί ο Ελληνισμός της Κύπρου, προκειμένου να διωχθούν επιτέλους οι Τούρκοι από την Μεγαλόνησο;

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...