• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Αυτά προβλέπουν οι 4 τροπολογίες που κατατέθηκαν στα Σκόπια: Ορίζουν μεταξύ άλλων και «μακεδονική ταυτότητα»

Αυτά προβλέπουν οι 4 τροπολογίες που κατατέθηκαν στα Σκόπια: Ορίζουν μεταξύ άλλων και «μακεδονική ταυτότητα»

Τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που αφορούν τη Συνθήκη των Πρεσπών υιοθετήθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ και κατάτέθηκαν στη Βουλή προς ψήφιση.

 

Τις τέσσερις τροπολογίες για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ υιοθέτησε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας και κατατέθηκαν στη Βουλή για να ψηφιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τα σχέδια τροπολογιών τους Συντάγματος, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, έχουν ήδη ληφθεί από το Κοινοβούλιο και ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η σύνοδος της Ολομέλειας που θα εξετάσει τις παραπάνω τροπολογίες, έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου, ενώ η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει το έργο της στις 7 Νοεμβρίου.

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι μετά τον ενδελεχή έλεγχο τον τροπολογιών, ένα προσχέδιο θα σταλεί σε όλους τους βουλευτές, σύμφωνα με το sputniknews.

Η αποδοχή των τροπολογιών του Συντάγματος από τη Βουλή είναι η δεύτερη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος.

Τα σχέδια των τροπολογιών θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία ή 61 ψήφους, ενώ το τρίτο και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι η έγκριση των τροπολογιών που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων ή υποστήριξη από τουλάχιστον 80 βουλευτές.

Αναλυτικά οι 4 τροπολογίες:

-Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ θα αναφέρεται σε όλο το κείμενο του Συντάγματος, εκτός από το άρθρο 36, στο οποίο, όπως ανέφερε, υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

-Η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με το προοίμιο του Συντάγματος, και συγκεκριμένα με την αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944). Στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία μπήκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

-Αναφορικά με την τρίτη τροπολογία, προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η πΓΔΜ σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών. Οπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, με αυτό τον νέο όρο παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα.

-Τέλος, στην τέταρτη τροπολογία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...