• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • «Αρπάζουν» το μισό Αιγαίο οι Τούρκοι – Το σχέδιο με τους «μετανάστες» που δεν γνωρίζετε (ΧΑΡΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Αρπάζουν» το μισό Αιγαίο οι Τούρκοι – Το σχέδιο με τους «μετανάστες» που δεν γνωρίζετε (ΧΑΡΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τα πρόσφατα λόγια Τσαβούσογλου που πολλοίς δεν τους έδωσαν σημασία.

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Όλοι είδαμε την ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η χώρα μας απωθεί δια της βίας «μετανάστες και πρόσφυγες» πίσω στην Τουρκία. Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιληφθεί του ζητήματος και να μην το αρνείται. Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, είχε κατηγορήσει την χώρα μας ότι πυροβολεί «μετανάστες» και βυθίζει τις βάρκες τους.

Τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό;

Μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος, την οποία πολλοί αγνοούν, είναι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και το πως αυτές συνδέονται άμεσα με τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Με τον όρο έρευνα και διάσωση (Search and rescue – SAR) ονομάζεται η διαδικασία έρευνας και παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ή απειλούνται από επικείμενο κίνδυνο

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τούρκοι «τρίβουν τα χέρια τους», όταν οι ροές παράνομων μεταναστών αυξάνονται, κυρίως με την συμβολή της ίδιας της Άγκυρας.

Αυτό γιατί εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούν το δικαίωμα να ερευνούν για θαλάσσια ατυχήματα και να διασώζουν τους επιβαίνοντες, πράγμα που τους δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα ελέγχου ακόμη και εντός του FIR Αθηνών επιδιώκοντας την διχοτόμηση του Αιγαίου.

Στέλνουν δηλαδή παράνομους μετανάστες και έπειτα σπεύδουν να τους διασώσουν, σε περίπτωση που βουλιάξουν την βάρκα τους, συμβεί κάποιο… ατύχημα κοκ.

Τι ισχύει για την «έρευνα και διάσωση« στο Αιγαίο;

Η έρευνα και διάσωση για τα ναυτικά ατυχήματα, ρυθμίζεται από τη «Διεθνή Σύμβαση (του Αμβούργου) για την θαλάσσια έρευνα και διάσωση του 1979 – International Convention on Marine Search and Rescue», την οποία η Ελλάδα κύρωσε με το Νόμο 1844/1989.

Διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

Η έρευνα και διάσωση για αεροπορικά ατυχήματα διέπεται από το Παράρτημα 12 της Σύμβασης του Σικάγο του 1944 και τους Κανόνες και Συστάσεις του ICAO. Η ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση, σε περιπτώσεις αεροπορικών ατυχημάτων, έχει καθορισθεί με περιοχική συμφωνία αεροναυτιλίας στο πλαίσιο Συνδιάσκεψης του ICAO το 1952 και συμπίπτει με το FIR Αθηνών.

Όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η Ελλάδα ασκεί τον συντονισμό των εν λόγω επιχειρήσεων εντός του FIR Αθηνών, από τότε που αυτό δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ΄50. Η ανάληψη από την Ελλάδα αρμοδιοτήτων για ναυτική έρευνα και διάσωση εντός του FIR Αθηνών αντικατοπτρίζει την γεωγραφική πραγματικότητα στην περιοχή, δεδομένων των διάσπαρτων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, που επιτρέπουν την πλέον άμεση, ταχεία και αποτελεσματική, από επιχειρησιακής άποψης, παροχή υπηρεσιών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Άλλωστε, τούτο συνάδει και με σχετικές συστάσεις του IMO και του ICAO περί ανάγκης σύμπτωσης των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, τόσο για αεροπορικά, όσο και για ναυτικά ατυχήματα, με τα όρια των FIRs.

Η ελληνική περιοχή δικαιοδοσίας για «έρευνα και διάσωση» ανθρώπων σε κίνδυνο συμπίπτει λοιπόν με τα όρια του FIR Αθηνών.

Το FIR Αθηνών καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και όλο το Αιγαίο (ελληνικά εθνικά και διεθνή ύδατα) μέχρι την μέση γραμμή μεταξύ ελληνικών νησιών Ανατολικού Αιγαίου και απέναντι τουρκικών παραλίων και συναντάει νοτιοανατολικά το FIR Λευκωσίας.

FIR Αθηνών

Ωστόσο, οι Τούρκοι, με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δήθεν η Ελλάδα πυροβολεί τις βάρκες των «προσφύγων και μεταναστών», όπως τους ονομάζουν, τις βυθίζει στο Αιγαίο και στέλνει πίσω τους τραυματίες στην Τουρκία ο Τσαβούσογλου τεχνηέντως θέτει στο τραπέζι και την αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού, στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης στο Ανατολικό Αιγαίο, πέρα από τον 25ο μεσημβρινό.

Ενώ δηλαδή η δικαιοδοσία της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών, οι Τούρκοι θέλουν εκείνη να περιοριστεί στο μισό Αιγαίο!

Πιο αναλυτικά, η Τουρκία διεκδικεί μεγαλύτερη εμπλοκή στον ευαίσθητο τομέα της Έρευνας και Διάσωσης (SAR), απαιτώντας τον έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, ο οποίος διχοτομεί το Αρχιπέλαγος καθώς ξεκινά από τα παράλια του Νέστου ποταμού, δυτικά της Ξάνθης, διέρχεται δυτικά της Λήμνου, περνά σε απόσταση αναπνοής από το Στενό του Καφηρέα (Εύβοια), διασχίζει την Τήνο και καταλήγει δυτικά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Γι’ αυτό λοιπόν οι Τούρκοι κατηγορούν ψευδώς την Ελλάδα για «κακομεταχείριση» των παράνομων μεταναστών, ώστε να αφαιρεθεί από την χώρα μας μέρος της δικαιοδοσίας «έρευνας και διάσωσης» στο Αιγαίο, το οποίο επιδιώκει να αναλάβει η Άγκυρα χωρίς να πέσει ούτε μία «ντουφεκιά».

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...