• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρον άρον στην ελληνική Βουλή συμφωνία με την Αίγυπτο – Φόβοι για τουρκική ανάμειξη και επανάληψη του 2009

Άρον άρον στην ελληνική Βουλή συμφωνία με την Αίγυπτο – Φόβοι για τουρκική ανάμειξη και επανάληψη του 2009

Simfonia
Παραμονεύουν οι Τούρκοι.

Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο θέλουν στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να υπερψηφιστεί από τη Βουλή η ιστορική συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Κυβερνητικοί κύκλοι τοποθετούν την ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας στις 25 ή -το αργότερο- στις 26 Αυγούστου, με το που ανοίξει δηλαδή η Βουλή αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εξάλλου ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, έχει πιέσει τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να κατατεθεί προς ψήφιση από τα κόμματα το κείμενο της συμφωνίας που υπεγράφη την Πέμπτη στο Κάιρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ενήμεροι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αναφορικά με τη φύση της διαπραγμάτευσης και την επικείμενη συμφωνία, ενώ την Πέμπτη ο κ.Δένδιας δεσμεύτηκε εντός ημερών το κείμενο της συμφωνίας να σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Φόβοι μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2009

Παράλληλα προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική πλευρά για το ότι η Αίγυπτος θα καθυστερήσει την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιό της τουλάχιστον δύο μήνες λόγω εκλογών.

Η Αθήνα φοβάται τυχόν «νέα τουρκικά τερτίπια», που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την επανάληψη του φιάσκου του 2009 με την συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ το 2009 με την Αλβανία.

Τότε ήταν που εξαιτίας της αναίσχυντης τουρκικής παρέμβασης η αλβανική πλευρά δεν επικύρωσε ποτέ την συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, κάτι που είχε παραδεχθεί πρόσφατα ο απόστρατος Ναύαρχος της Τουρκίας και εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τσιχάτ Γιαϊτσί:

«Το 2009, υπεγράφη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που αφορούσε στα δικαιώματα και της Αλβανίας στα νησιά της Αδριατικής. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε προς όφελός της τα “πλευρικά” σύνορα. Εμείς στείλαμε κρυφίως την έκθεσή μας στην Αλβανία και προειδοποιήσαμε: “Σας εξαπατούν”. Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, η Αλβανία αντιτάχθηκε στην Ελλάδα και είπε: “Δεν είναι δίκαιο τα νησιά σας και η γη μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα».

Για τον λόγο αυτό, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ζητά άμεση επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο από το Κοινοβούλιο και αμέσως μετά την κατάθεσή της στα Ηνωμένα Έθνη.

(φωτο:screenshot)