• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αποστολή με φόντο την Ακρόπολη: Να ΣΠΑΣΕΙ το τουρκαλβανικό μέτωπο (vid)

Αποστολή με φόντο την Ακρόπολη: Να ΣΠΑΣΕΙ το τουρκαλβανικό μέτωπο (vid)

mitsotakis_rama
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Δένδιας με τον κολλητό του Ερντογάν – Φροντιστήριο στον Ράμα πριν το ταξίδι στην Αθήνα…

Δείπνο στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Ράμα βρίσκεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ. Στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αλβανό ομόλογό του, παραβρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στόχος είναι να πειστεί ο Αλβανός πρωθυπουργός να αφήσει το χέρι του Ερντογάν και να συνεργαστεί με την Ελλάδα, στο πλαίσιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Κατά την διάρκεια του δείπνου ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον Αλβανό ομόλογό του και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στις ενέργειες της Αθήνας να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας στην Αλβανία που πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών ενώ έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας.

Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν την μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Άλλωστε Ελλάδα και Αλβανία συνορεύουν, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία πέφτει μακριά για τα Τίρανα.

Ωστόσο, ο Ράμα διατηρεί στενές σχέσεις με τον τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Τουρκία ήταν αυτή που εμπόδισε την ελληνοαλβανική συμφωνία για ΑΟΖ το 2009, όπως αποκάλυψε ο πρώην ηγέτης της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Έντι Ράμα, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Αθήνα πως έχει κάνει φροντιστήριο με τον Ερντογάν, ανήρτησε μια φωτογραφία του με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως γράφει το Albanian Daily News, γράφοντας:

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον πολύτιμο φίλο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία από τις συζητήσεις κατά την παραμονή του στη θερινή κατοικία του στη Μαρμαρίδα, όπου συζητήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας, την παρούσα πρόκληση της ενδυνάμωσης της οικονομίας την εποχή του κορωνοϊού, την πρόοδο των διμερών συνεργασιών μας, καθώς και την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια».

Θα καταφέρει η Ελλάδα να «σπάσει» το τουρκαλβανικό μέτωπο. Η πιο δύσκολη αποστολή ξεκίνησε…