• Αρχική
  • Άρθρα
  • Από την Κρήτη η απάντηση στην Τουρκία – Τεράστια η σημασία της Μεγαλονήσου για τον Ελληνισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την Κρήτη η απάντηση στην Τουρκία – Τεράστια η σημασία της Μεγαλονήσου για τον Ελληνισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ημερομηνία που πρόκειται να καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί η επόμενη πενταμερής, με κύριο ζήτημα τις εξελίξεις στην Λιβύη και την ανάμειξη της Τουρκίας.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, διαποτισμένο με σκληρή γλώσσα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, με τη συμβουλευτική συμμετοχή και της Ιταλίας, καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Λιβύη αλλά και την Κύπρο.

Συμφώνησαν δε να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς, πρόσφατα, η Άγκυρα αμφισβήτησε την δυνατότητα της Μεγαλονήσου να διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ως εκ τούτου, η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα στο νησί του Μίνωα, με το μήνυμα στην Τουρκία να είναι ξεκάθαρο.

Αποδεικνύεται, φυσικά, ακόμα μία φορά η τεράστια σημασία της Κρήτης για τον Ελληνισμό! Το νησί που ενώνει τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική) και υποχθόνιοι κύκλοι θα ήθελαν να το δουν αποκολλημένο από την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδεται, σε συνεδρίασή τους στο Κάιρο, οι υπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων συμφωνίας τον Νοέμβριο, μεταξύ της Τουρκίας και του επικεφαλής της ΚΕΕ της Λιβύης Φαγιέζ Σάρατζ, συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, που υπονόμευσε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα – χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα μνημόνια, κενά περιεχομένου και άκυρα. Παράλληλα, συμφώνησαν στο γεγονός ότι το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες.

Αυτό θα ξεκαθαριστεί ακόμα μία φορά στην ΚΡΗΤΗ, σημείο το οποίο εμποδίζει τις όποιες παρανομίες της Άγκυρας με τους ισλαμιστές της Λιβύης.

Επιπλέον, οι υπουργοί καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει άμεσα όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης, με δεδομένη την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Μεσόγειο.

Ειδικότερα για την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, τονίζουν ότι συνιστά σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Με άλλα λόγια καλούν την Τουρκία να αποσυρθεί στρατιωτικά από την Λιβύη, καθώς απειλεί την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αν η Άγκυρα μάλιστα αυξήσει την εκεί παρουσία της, δεν αποκλείεται να λάβει απάντηση με όπλα.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών των προαναφερθεισών χωρών τόνισαν την αποφασιστικότητα των κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία, με σκοπό την αύξηση της ευημερίας των λαών τους, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

ΦΩΤΟ eurokinissi