Ανήκουστη πρόκληση Ερντογάν: «Θα γράψουμε στη Μεσόγειο έπος, σαν αυτό του Μπαρμπαρόσα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγες ώρες πριν πέσουν στην Ελλάδα οι υπογραφές για τον East-Med,

Οι Τούρκοι προχώρησαν σε ένα πολυεπίπεδο ρεσιτάλ προκλήσεων, το οποίο ακολούθησε και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία και η υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην ιστορία του…Μπαρμπαρόσα και την συνέκρινε με τη Συμφωνία που έχει κάνει ο ίδιος με τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε στρατιώτες, ανέφερε ότι «όπως ξέρετε στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε άλλο ένα βήμα με τη Λιβύη. Και με το βήμα αυτό στη Μεσόγειο οι στρατιώτες μας θα γράψουν έπος όπως κάναμε στην ιστορία με τον Μπαρμπαρόσα».

Σημειώνουμε πως ο Μπαρμπαρόσα είχε γίνει γνωστός για τις άγριες σφαγές στις οποίες πραγματοποιούσε στα ελληνικά νησιά, με χιλιάδες αμάχους να πέφτουν νεκροί από τον οθωμανικό στόλο και χιλιάδες άλλους να πωλούνται ως σκλάβοι.

Θυμίζουμε, πως μόλις χθες, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε και επίσημα την αποστολή στρατού στη Λιβύη. Μάλιστα η εν λόγω έγκριση ήρθε τη στιγμή που στη χώρα μας υπογραφόταν η Συμφωνία για τον East-Med.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε εν τέλει το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Μουσταφά Σεντόπ, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση.

Κατόπιν, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας στην Αθήνα, η Άγκυρα διαμήνυσε πως «Ο αγωγός θα αποτύχει, όπως και κάθε σχέδιο που απομονώνει την Τουρκία». Παράλληλα, η γειτονική χώρα κορύφωσε τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, νωρίς χθες το πρωί, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν σε ύψος 24.000 ποδών πάνω από τα ακριτικά νησιά Οινούσσες και Παναγιά. Το μεσημέρι δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν και πάλι πάνω από Παναγιά και Οινούσσες.

Τέλος το Βερολίνο δηλώνει πως ανησυχεί με την συμπεριφορά της Τουρκίας. Το περιοδικό Politico, χαρακτηριστικά τονίζει πως οι Βρυξέλλες φοβούνται μήπως ο Ερντογάν προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή τη Γαλλία σε μία αμφισβητούμενη εναέρια ή θαλάσσια περιοχή με σκοπό να συγκεντρώσει τη στήριξη των εθνικιστών της Τουρκίας.

(φώτο; Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί