• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αμερικανός διπλωμάτης: «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μία λύση στην Κύπρο μέσω διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας»

Αμερικανός διπλωμάτης: «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μία λύση στην Κύπρο μέσω διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας»

Η UNFICYP και η γενική παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αποτελέσουν μέρος ενός τοπίου που στερείται δρόμου προς μια πολιτική λύση. Προσβλέπουμε στην έκθεση του γενικού γραμματέα σχετικά με αυτό το θέμα»,

είπε ο αμερικανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος πρέσβης Τζόναθαν Κόεν, αιτιολογώντας την θετική ψήφο των ΗΠΑ, μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2453 που ανανέωσε για ακόμα 6 μήνες την θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι «οι διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές είναι απαράδεκτες», και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η νέα εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αντικατοπτρίζει αυτή την άποψη και για το ότι ο γενικός γραμματέας θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολλές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα στο σημερινό περιβάλλον.

Είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, κατά την επανεξέταση όλων των ειρηνευτικών αποστολών, ότι δεν θα υποστηρίξουν το στάτους κβο για αποστολές στις οποίες οι πολιτικές διαδικασίες είναι αποτελματωμένες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες στην Κύπρο θα επιτύχουν σύντομα συμφωνία σχετικά με τους όρους αναφοράς και θα είναι έτοιμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

Τόνισε παράλληλα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, η πολιτική διαδικασία προς μια διευθέτηση πρέπει να είναι υπό την ηγεσία των Κυπρίων.

«Για να διατηρηθεί μια ανθεκτική διαρκής ειρήνη, οι ηγέτες πρέπει να επιδείξουν το πολιτικό θάρρος και τη θέληση να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και με αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Καλούμε τους ηγέτες να εμπλακούν ενεργά με τη σύμβουλο του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για να διαπραγματευτούν τους όρους αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων» είπε.

Παρεμβάσεις επίσης έκαναν οι πρέσβεις της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Κίνας.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας, πρέσβης Τζόναθαν Άλεν, καλωσορίζοντας την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2453, είπε πως η χώρα του συνεχίζει να παραμένει σθεναρός υποστηρικτής μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο, στη βάση του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Υιοθετούμε την άποψη του γενικού γραμματέα, ότι οι προοπτικές για μία συνολική διευθέτηση παραμένουν ζωντανές», είπε ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος.

Ο κ. Άλεν σημείωσε ότι με την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις πλευρές, να εργαστούν για την επανέναρξη των συνομιλιών μέσω εποικοδομητικής εμπλοκής με την σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ και την προσπάθειά της να επιτύχει συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς για την έναρξη των συνομιλιών εντός προβλεπτού ορίζοντα».

Ο κ. Άλεν ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας για τη διευθέτηση, μέσω της συμβολής της στην ειρήνη και σταθερότητα στη νήσο και στη δημιουργία των συνθηκών για τις συνομιλίες διευθέτησης.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι μία αντιπροσωπεία – υπονοώντας τις ΗΠΑ – αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει την ευαίσθητη κατάσταση στη νήσο για να προωθήσει τη δική της θέση, η οποία δεν έχει άμεση σχέση με τη διευθέτηση, κι αυτό ζημιώνει την αναζήτηση ομοφωνίας και μειώνει την αποτελεσματικότητα του έργου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για το θέμα αυτό, η Ρωσία είχε χθες σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία στο Συμβούλιο.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία απάντησαν στην κριτική της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για τα θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας ανήκουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου.

Ο Κινέζος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Μα Ζαοξού, είπε ότι η θέση της Κίνας στο Κυπριακό είναι ακριβοδίκαιη και αντικειμενική και σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

«Η Κίνα πιστεύει πως το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για να μειώσουν σταδιακά τις διαφορές τους και να φτάσουν σε διαρκή, συνολική, ακριβοδίκαιη και λογική λύση, αποδεκτή και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τα κοινά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και των χωρών της περιοχής».

Ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του στο έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ουδέτερη ζώνη, την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

(φωτο:eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.